Narodna stranka: Odmah prestati s nehumanim postupanjem izvršitelja

Beta 17.04.2021

Narodna stranka zahteva da se odmah prestane sa nehumanim postupanjem javnih izvršitelja tokom sprovođenja prinudnih iseljenja građana.

Advokat Jovica Todorović iz Narodne kancelarije Narodne stranke Beograd je, nakon iseljenja porodice penzionisanog pukovnika Vojske Srbije Gojka Lalovića iz stana na Bežanijskoj kosi, naveo da se u izvršnim postupcima mora isključiti "mogućnost upotrebe brutalne i nepotrebne sile, što s pravom uznemirava i zabrinjava građane".

"Moraju se poštovati sva ljudska prava i osnovne slobode, garantovane Ustavom Srbije i međunarodnim pravom, a posebno pravo na dom i pravo na pravično suđenje, koja se krše pred očima cele javnosti", rekao je Todorović.

On je naveo da se Narodna stranka zalaže za povećanje minimuma imovine na kojoj izvršenje novčanih potraživanja neće biti dozvoljeno.

"Taj minimum bi trebalo opisati i precizirati tako da svakome, pa i onome koji je zapao u dugove, garantuje život dostojan čoveka. To nikako ne znači da će tuđa imovina moći da se koristi bez pravnog osnova, jer privatna svojina svakog građanina mora da bude svetinja", rekao je Todorović.

Todorović je dodao da će Narodna stranka, "kada joj građani ukažu poverenje", obaviti temeljnu i konzistentnu izmenu propisa u postupku izvršenja i obezbeđenja i ustanoviti efikasnu sudsku kontrolu.

"U postupcima izvršenja biće isključene mogućnosti za manipulacije i zloupotrebe u dostavljanju odluka i akata", zaključio je Todorović.

Porodica Lalović godinama se sa Ministarstvom odbrane sporila oko stana u Vespučijevoj ulici, a nadležni organi su u poslednje dve godine više puta pokušali da ih isele iz njega.

Lalović je u četvrtak, tokom 15. pokušaja iseljenja, pretio da će se obesiti na terasi, u čemu je sprečen kada je policija ušla i zaplenila stan.

(Beta, 04.17.2021)

Narodna Kancelarija »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »