Evro u ponedeljak 117,58 dinara

Beta 07.05.2021

Zvanični srednji kurs biće u ponedeljak, 10. maja 117,5807 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.Danas i za vikend je zvanični srednji kurs 117,5814 dinara za evro.

U odnosu na evro, dinar će u ponedeljak vredeti kao pre mesec dana i kao na početku ove godine i pre godinu dana.

Dinar je ove godine bio najslabiji 11. januara, kada se za evro plaćalo 117,5925 dinara, a najjači 16. aprila kada je za evro bilo potrebno 117,5584 dinara.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Završene obuke za pružaoce usluga

socijalne zaštite u 14 lokalnih samouprava

Beograd, 7. maj 2021. – O socijalnim radnicima u javnosti se najčešće čuje kada neki nemili događaj dođe do medija i izazove osudu javnosti. U javni prostor se izlazi reaktivno, a ne proaktivno, a sve je posledica nedostatka strategije komunikacije zbog čega građani ne poznaju ulogu i značaj pružalaca usluga socijalne zaštite, ocenili su učesnici obuka koje je NALED tokom marta i aprila organizovao u 14 gradova i opština.

Treninge, čiju je realizaciju podržao GIZ, pohađalo je više od 300 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite - centri za socijalni rad, gerontološki centri, domovi za decu, domovi za lica sa smetnjama u

razvoju i dr.

Programi su bili usmereni na razvoj efikasnih odnosa s javnošću, ali i na jačanje stručnih znanja i veština u oblastima kao što su podrška mladima u riziku, pomoć starim i nemoćnim licima, podrška porodicama, tretman dece sa smetnjama u ponašanju, staranje o deci sa smetnjama u razvoju, pomoć u kući sa elementima bazične nege, kao i interni monitoring i evaluacija usluga socijalne zaštite.

- Jedan od ciljeva projekta je da unapredimo kapacitete zaposlenih u sistemu socijalne zaštite kako bi brigu o ranjivim kategorijama učinili još kvalitetnijom i dostupnijom. Želja nam je da građani bolje upoznaju sistem i usluge koje mogu da dobiju, kao i da ih ohrabrimo da se obrate ustanovama ukoliko uoče potrebu za tim. Za to je potrebno da sistem socijalne zaštite neguje sistemski pristup komunikaciji na svim nivoima i približi svoj rad građanima, kao i da unapređuje imidž

profesije kontinuiranom saradnjom sa medijima za šta su sada dostupna praktična znanja – izjavila je Tatjana Rajniš, projektna menadžerka u GIZ-u.  

Ona je podsetila da su krajem prošle godine GIZ i NALED obezbedili i zaštitnu opremu (maske, rukavice, vizire i dezinfekciona sredstva) i sredstva za rad (odeću, torbe, uređaje za merenje pritiska i šećera, mobilne telefone i dr.) zaposlenima u socijalnoj zaštiti, u vrednosti većoj od 20.000 evra.

Posebnu pažnju učesnika obuka zadobio je program za podršku porodici koji uključuje rad sa porodicama visoko rizične populacije dece koja žive ili rade na ulici i dece sa smetnjama, a koji se odvija kroz seriju susreta sa porodicom u periodu od četiri do šest meseci. Iako se program ovog tipa još ne primenjuje kod nas, stručnjaci smatraju da bi trebalo da sledimo primer zemalja u regionu – u BiH se takav program realizuje

još od 2017. a istu praksu preuzelo je i 11 opština u Crnoj Gori.

Uz ovaj program, polaznicima će u radu sa mlađim korisnicima puno značiti i obuka za osnivanje kluba za samopodršku koji okuplja mlade iz ugroženih grupa uzrasta od 12 do 18 godina. Uz nadzor stručnog lica, ova grupa mladih bi kroz zajedništvo i razmenu iskustava sa vršnjacima uspešno prošla socijalizaciju i bila pripremljena za izazove odraslog života.

Treninzi su održani u Kosjeriću, Loznici, Krupnju, Arilju, Lajkovcu, Mionici, Plandištu, Užicu, Sjenici, Prijepolju, Šidu, Rumi, Sremskoj Mitrovici i Pećincima. Deo su projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“ koji sprovodi GIZ.

Za dodatne informacije možete da nas pozovete na 063361250 (Ivan Radak, šef Jedinice za odnose s javnošću) ili pišete na i.radak@naled.rs

Srdačno,

NALED

--------------

Makedonska 30, VII sprat, 11000 Beograd, Srbija

t: + 381 11 3373 063, f: + 381 11 3373 061

www.naled.rs

      

Ođava / Unsubscribe

 

(Beta, 05.07.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »