Otvorena spomen-soba 'Gvozdeni puk' u Prokuplju

Beta 13.05.2021

Ministarka kulture i informisanja Srbije, Maja Gojković, otvorila je danas u Prokuplju spomen-sobu "Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. godine" i poručila da se Srbija još jednom odužuje topličkim junacima, koji u istoriji svetskog ratovanja zauzimaju jedan od najsvetlijih primera hrabrosti i patriotizma.

Gojković je, saopštilo je njeno ministarstvo, rekla da današnja Srbija ne bi bila moguća bez herojskih dela predaka, naročito u ratovima početkom 20. veka, u Balkanskim i Prvom svetskom ratu koji su potom, kako je rekla, "u vreme ideološkog jednoumlja" pali u zaborav.

Gojković je kazala da je decentralizacija kulture prioritet i da je, zahvaljujući saradnji Grada i Ministarstva, obnovljeno više ustanova kulture u Prokuplju.

Posle otvaranja spomen-sobe, Gojković se sastala s gradonačelnikom Milanom Aranđelovićem koji je ministarki poklonio repliku zastave Gvozdenog puka iz Prvog svetskog rata, najodlikovanije srpske jedinice ikada.

Zatim je posetila spomen park "Gvozdeni puk", Tvrđavu Hisar, Narodni muzej Toplice, spomen-sobu "Rade Drainac", a na njenom programu je i otvaranje retrospektivne izložbe Bože Ilića podovom 25 godina od osnivanja "Galerije" koja nosi ime tog umetnika.

Danas otvorena spomen-soba je sastavni deo spomen-parka "Gvozdenom puku", uređenog 2018. godine, na stotu godišnjicu završetka Prvog svetskog rata, na mestu odakle su toplički junaci 12. oktobra 1918. godine krenuli u istoriju.

U spomen sobi je materijal o Gvozdenom puku iz zbirke mesnog muzeja - medalje, revolveri, mine, čuturice, knjige, fotografije i druga dokumenta.

(Beta, 05.13.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Kultura, najnovije vesti »