Bramerc: Mladić spada među najozloglašenije zločince u modernoj istoriji

Beta 08.06.2021

Glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc (Serge Brammertz) je rekao da je posle današnje pravosnažne osuđujuće presude generalu Ratku Mladiću "vreme da se prihvati istina".

"Mladić spada u najozloglašenije ratne zločince u modernoj istoriji. On je namerno upotrebio svoju vojnu komandu da napada, ubija, muči, siluje i progoni nevine civile iz nijednog drugog razloga do njihove nacionalnosti i vere", ocenio je Bramerc u pisanoj izjavi objavljenoj na internet stranici suda.

Glavni tužilac je podvukao da je Mladić "pođario etničku mržnju i lagao one koje je tvrdio da brani kako bi opravdao svoje zločine".

"Pošto mu je data moć da odlučuje o životu i smrti hiljada nedužnih muškaraca i dečaka u Srebrenici, on je naredio njihovu potpunu eliminaciju i počinio je genocid", naglasio je Bramerc.

Mladića bi, po glavnom tužiocu, stoga "trebalo da osude svi odgovorni zvaničnici u bivšoj Jugoslaviji i u celom svetu".

"Njegovo ime bi trebalo uvrstiti na spisak najpokvarenijih i najvarvarskijih ličnosti u istoriji", izjavio je Bramerc.

On je naglasio da "ovo nije presuda protiv srpskog naroda, kojim su Mladić i njegove pristalice decenijama manipulisali".

"Mladićeva krivica je njegova i samo njegova", istakao je Bramerc.

Današnja presuda, po glavnom tužiocu, trebalo bi da sve podseti i da se pravda u mnogim slučajevima tek mora dostići.

"Širom bivše Jugoslavije, predstoji da se sprovede istraga i da se procesuiraju hiljade osumnjičenih za ratne zločine na svim stranama. Nacionalni tužioci i sudije sada imaju odgovornost da nastave taj rad", izjavio je Bramerc, obećavajući im podršku.

On je poručio da "zajedno možemo obezbediti da sve žrtve genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji mogu da vide one koji su im učinili zlo kako odgovaraju za svoje zločine".

Bramerc je posebno zahvalio žrtvama i svedocima koji su dali iskaze pred haškim sudom.

Međunarodni sud u Hagu danas je pravosnažno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), generala Mladića na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95.

Odbijajući devet osnova žalbe odbrane, sud je, većinom glasova, Mladića (78) pravosnažno proglasio krivim kao glavnog aktera četiri udružena zločinačka poduhvata - genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

(Beta, 06.08.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Hronika, najnovije vesti »