BBC vesti na srpskom

Fudbal: Preminuo poznati trener Milan Živadinović koga su zvali „Bard"

Živadinović je preminuo u 77. godini.

BBC News 17.07.2021

„2:0 je najopasniji rezultat", „Naše najbolje fudbalere lično sam otkrio po selima", „Istetovirani majmuni jure starlete, a fudbal nam za to vreme propada", govorio je fudbalski trener Milan Živadinović u raznim prilikama u televizijskim gostovanjima poslednjih godina.

Poznati trener i nekadašnji selektor Jugoslavije preminuo je u subotu, 17. jula u 77. godini, preneli su mediji u Srbiji.

On je bio u bolnici od 4. jula kada je imao moždani udar.

Bio je igrač Crvene zvezde, Čelika iz Zenice, skopskog Vardara, užičke Slobodu, Rijeke, Crvenke i nemačkog Ludvighafena.

U trenerskoj karijeri je vodio mnoge klubove, među kojima i Crvenu zvezdu, a bio je i selektor reprezentacije SR Jugoslavije.

Ko je bio Živadinović?

Živadinović je rođen 15. decembra 1944. godine u Beogradu.

Zbog povrede kičme nije u potpunosti iskoristio fudbalski talenat, pa je posle završene Više trenerske škole odmah uplovio u trenerske vode.

U trenerskoj karijeri vodio je Novi Sad, Spartak iz Subotice, juniore Crvene zvezde, Rad, Sutjesku iz Nikšića, tursku Sakariju, podgoričku Budućnost, niški Radnički, Prištinu.

Radio je u Kuvajtu, vratio se u OFK Beograd, pa je ponovo bio na klupi Budućnosti, a za dve godine kao šef stručnog štaba Crvene zvezde je osvojio Kup SR Jugoslavije (1993. godine).

Posle Crvene zvezde bio je trener reprezentacije SR Jugoslavije, a prethodno i selekcije do 23 godine.

Bio je i trener kiparskog Apolona, Al Nasra, selektor reprezentacije Iraka, Jemena i Gane, trener Obilića, Sababafena iz Teharana, kineskog Čangša i selekcije Mjanmara.

Od Živadinovića se oprostila Crvena zvezda, njegov bivši klub, a Živadinović je ranije rekao da mu je želja da mu pepeo prospu po terenu kluba.

I Partizan se oprostio od Živadinovića.

milan živadinović
Fonet/Fudbalski savez Srbije

Šta je govorio Živadinović?

Poslednjih godina, često je bio gost u raznim televizijskim emisijama, gde je davao razne kontroverzne izjave, neretko neukusne.

Jedna od njegovih najcitiranijih izjava je da je „2:0 najopasniji rezultat", pa je mnogi koriste kada neki tim dostigne i prestigne tu prednost rivala na utakmici.

Tvrdio je i da „srpski fudbal propada zbog mafije i menadžera".

„Nekad kad je bila velika Jugoslavija treneri su bili bogovi i bili su odgovorni ne samo za rezultat već i za selekciju ekipu, postojale su trenerski seminari i postojali su trenerski uzori.

„Ako se u nekim klubovima sada desi situacija da fenomenalno radiš i dođe grupa i smeni te...

„Došlo je do bezlične privatizacije, kako ja to kažem.

„Na papiru smo društveni klub kad treba da se da lova, a ovamo se kroz javnost eksponiramo da smo gazde kluba... Samo gledaju da prodaju prvog fudbalera da stave sebi nešto u džep.

„Imam informaciju da decu od 13, 14 godina vrbuju takozvani menadžeri . da vidimo ko su ti ljudi, kakve kontakte imaju, šta rade u interesu našeg fudbala", govorio je Živadinović za TV SOS Kanal pre više od 10 godina.

Govorio je da u malim sredinama ima i talentovanih fudbalera i trenera, ali da oni često nemaju priliku da dođu u velike klubove jer treba da plate da igraju.

„Selekcija mora da ide po kvalitetu, a ne da ti neko pred utakmicu donese papir i kaže: 'E ovaj mora da igra'", govorio je Živadinović. Živadinović za TV SOS Kanal pre više od 10 godina

U intervjuu portalu Espreso pre nekoliko godina, Živadinović je govorio o iskustvima trenerskog posla u Jugoslaviji, ali i Iraku dok je tu zemlju vodio Sadam Husein.

Rekao je da mu je najveći žal u karijeri što mu „nisu dozvolili da bude prvak Evrope sa jugoslovenskom reprezentacijom".

„Siguran sam 200 posto sam siguran da bih to uradio, toliko je dobra atmosfera bila u reprezentacija, puno drugarstva, poštovanja, niko nije mogao da nas izigra", tvrdio je.

Rekao je i da je preuzeo jugoslovensku reprezentaciju, jer voli fudbal i svoju zemlju, iako je, kako je naveo, plata bila 100 maraka.

Rekao je i da su mu uzor po ponašanju bili Italijani i da je sve igrače učio kako da budu dostojanstveni.

„Kada vidite italijansku ekipu, pa to je neviđeno. Pola mojih igrača nije znalo kravatu da veže, kada nemaju trening, ja im kažem idi uči da vežeš kravatu.

„Pola igrača, u Zvezdi kada sam bio, spava u dresu, a sutra u istom dresu igra utakmicu pred 100.000 ljudi.

„Ako nemate para da kupite pidžamu, ja ću kupiti. Učio sam ih nekim manirima, da mora dezodorans, da mora da se obrije", govorio je Živadinović.

Ispričao je i kako je iračkom vođi Sadamu Huseinu poklonio kravatu koju je on odmah sutradan stavio i sa njom se pojavio na konferenciji za novinare.

Na pitanje kome bi dao da šutira penal od koga mu zavisi život, Živadinović je odgovorio: Siniši Mihajloviću.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.17.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »