U Ćupriji održan aeromiting i državno prvenstvo ultralakih vazduhoplova(VIDEO)

Beta 07.08.2021

Na sportskom aerodromu u Ćupriji danas je održan aeromiting i državno prvenstvo ultralakih vazduhoplova koje je okupilo više od 30 takmičara iz cele Srbije.

Sportsku manifestaciju Otvoreni letački dan (Open fly in) po treći put je organizovao Aeroklub "Ćuprija" uz podršku Vazduhoplovnog saveza Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije i opštine Ćuprija.

U prvom delu manifestacije posetioci su imali priliku da vide više od 100 poletanja i sletanja ultralakih letilica, kao što su ultralaki avioni, motorni zmajevi, jedrilice i žirokopteri.

Predsednik Aerokluba "Ćuprija" Goran Stojković rekao je da su posetioci mogli da uživaju u zanimljivom letačkom programu u kome su učestvovali naši najbolji piloti.

"Posle godinu pauze zbog situacije sa kovidom-19 na moju veliku radost okupili smo skoro sve pilote u ultralakom letenju u Srbiji. Po prvi put na našem aerodromu su i jedrilice bez motornog pogona. Njih vuče avion, podiže ih na određenu visinu i tako leti do sletanja", rekao je Stojković.

U drugom delu manifestacije održano je državno prvenstvo za ultralake vazduhoplove koje je okupilo više od 30 takmičara iz cele Srbije u tri kategorije – ultralaki avion, motorni zmaj i žirokopter.

Predsednik Skupštine opštine Ninoslav Erić je rekao da ova manifestacija, koja se organizuje na sportskom aerodromu u Dobričevu, doprinosi boljoj turističkoj ponudi Ćuprije.

"Za nas je vrlo važno da pokrenemo i ovaj vid razvoja lokalne samouprave, kroz turizam i sport", rekao je Erić i naveo da je lokacija, koja je ranije bila poljoprivredna, sada gradska građevinska zona.

Tako na površini od 700 hektara imamo industrijsku, trgovinsku i turističku zonu, rekao je Erić.

Istakao je da će planskim dokumentom biti opredeljena i lokacija za aerodrom gde će moći da sleću i veći avioni.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Produkcija je deo projekta podrške informisanju u javnom interesu koji sufinansira Opština Ćuprija. Izneti stavovi nisu nužno stavovi Opštine.

(Beta, 08.07.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »