Кркобабић у посети станарима првих усељених досад празних сеоских кућа

Бета 02.09.2021

Министар за бригу о селу у Србији Милан Кркобабић рекао је данас да су прве празне сеоске куће у општини Бачка Паланка добиле станаре и да су они задовољни, па ће се издвајати још већа средстава за куповину тих домаћинстава и доделу грађанима који желе да се врате у село.

"Прве празне сеоске куће добиле су станаре и они су задовољни, па ће средства која будемо издвајали за ту намену бити  знатно већа. Ово је мисија. Грудва је бачена, следи лавина", рекао је Кркобабић, након посете првим породицама које су се уселиле у сеоске куће за које су бесповратна средства додељена из програма Министарства за бригу о селу.

Кркобабић је, како се наводи у саопштењу његовог кабинета, обишао породице Грујић и Попов, у селима Нова Гајдобра и Параге.

"Отац младог и школованог Жарка Попова који је управо у моменту посете очекивао принову изјавио је да је одлазак његовог сина у иностранство спречио корак државе који му је пружио осамостаљење и могућност да заснује своју породицу и изађе из заједнице са три генерације у којој тренутно живи", наводи се у саопштењу.

Министар Кркобабић је са сарадницима и чланом Националног тима за препород села Србије Миланом Пространом, одржао радни састанак са руководством општине Бачка Паланка, Јужнобачког управног округа и председницима месних заједница.

Председник општине Бранислав Шушница изјавио је, како се наводи, да општина Бачка Паланка учествује на свим конкурсима које расписује Министарство за бригу о селу и пружа сву неопходну подршку сеоском становништву којима су подстицајна средства намењена.

Истиче се да је тим програмом предвиђена додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику или пољопривредници до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Према Уредби коју је донела Влада Србије ове године издвојено је 500 милиона динара за те намене, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара.

Новац се додељује по редоследу пристиглих пријава до утрошка опредељених средстава за ту намену, а најкасније до 1. новембра 2021. године.

Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета и декан Архитектонског факултета Владан Ђокић, а заменик председника комисије је Милан Простран.

(Бета, 09.02.2021)

Повезане вести »

Кључне речи

Економија, најновије вести »