Vučić razgovarao i sa Borelom o situaciji na severu Kosova

Beta 26.09.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom o najnovijim tenzijama između Beograda i Prištine i situaciji na severu Kosova.

Borel je pozvao na strpljenje, očuvanje mira i nastavak dijaloga u Briselu, saopštio je Vučićev kabinet.

Vučić je naveo da će Srbija nastaviti da poštuje sve sporazume koje je potpisala i sve međunarodne pravne propise, navodi se u saopštenju.

Dodao je, kako se navodi, da će Srbija nastaviti da pruža podršku regionalnom miru i stabilnosti "uprkos neodgovornom, neozbiljnom i kriminalnom ponašanju prištinskih vlasti".

Vučić je danas razgovarao telefonom i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je rekao da je situacija na severu Kosova zabrinjavajuća.

Na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova već sedam dana se nalaze specijalne snage kosovske policije radi sprovođenja odluke Prištine o oduzimanju i zameni srpskih registarskih tablica. Brojni Srbi zbog toga blokiraju puteve ka prelazima Jarinje i Brnjak, koje je moguće preći jedino pešice.

Avioni Vojske Srbije danima nadleću područje oko prelaza Jarinje. Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović danas je sa načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem i ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom obišao jedinice u kasarni "Stefan Nemanja" u Raški i u bazi Rudnica, koje su u stanju povišene borbene gotovosti.

(Beta, 09.26.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »