Otvoren četvrti Digitalni samit Zapadnog Balkana u Podgorici

Beta 11.10.2021

Četvrti Digitalni samit Zapadnog Balkana posvećen saradnji u oblasti digitalne transformacije u regionu i digitalnoj perspektivi u kontekstu evrointegracija otvoren je danas u Podgorici.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu rekla je na početku skupa da su četiri glavne tematske oblasti kojima će se baviti digitalna infrastruktura i povezanost, poverenje i bezbednost, digitalne veštine i digitalna ekonomija.

U obraćanju učesnicima putem video linka Bregu je ukazala da je jedan od konkretnih rezultata digitalne transformacije regiona ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu od 1. jula ove godine i podsetila da je sporazum o tome potpisan na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana 2019. u Beogradu.

Rekla je da će se taj proces nastaviti i podsetila na plan o snižavanju cene rominga između Zapadnog Balkana i EU očemu je bilo reči na nedavnom samitu EU-Zapadni Balkan u Sloveniji.

Prema nejnim rečima, tokom samita u Podgorici razgovaraće se i o unapređenju digitalne infrastrukture kako bi se obezbedile "brže, lakše i jeftinije usluge za sve građane", kao i o potrebi uspostavljanja "slobodnog protoka podataka kao dodatne, pete slobode zajedničkog tržišta uz slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga".

Bregu je u obraćanju najavila i da će na samitu u Podgorici šest pobednika regionalnog onlajn takmičenja Balkathon 2021 za najbolje digitalno rešenje, koje  organizuje Savet za regionalnu saradnju, iz šest ekonomija Zapadnog Balkana predstaviti svoje pobedničke aplikacije.

Digitalni samit koji traje do 13. oktobra okuplja visoke predstavnike vlada iz šest ekonomija Zapadnog Balkana, Evropske komisije (EK), Saveta za regionalnu saradnju (RCC), poslovne zajednice i relevantnih aktera.

Učesnicima se na početku u ime zemlje domaćina obratila ministraka javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore Tamara Srzentić koja je rekla da je pandemija korona virusa pokazala da se "ne može biti oflajn u onlajn svetu".

Ona je ukazala da se samit održava na tragu aktivnosti i ciljeva zajedničkog regionalnog tržišta koje su dogovrili zapadnobalkanski lideri 2020. i dodala da je cilj da se ubrza put ka digitalnim promenama u Crnoj Gori.

Rekavši da se iz Podgorice šalje snažna poruka o regionalnoj saradnji Srezentić je rekla da se samit održava u trenutku globalno izazovne situacije i da je zbog toga posebno važno da predstavnici tih država "udruže snage i razmenjuju digitalna iskustva".

Ovogodišnji digitalni samit je organizovan u hibridnom formatu, i biće održan delom u Muzičkom centru u Podgorici, i onlajn.

Samit je deo Berlinskog procesa i Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište za Zapadni Balkan, usvojenog u Sofiji u novembru 2020. godine.   //

(Beta, 10.11.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »