Đorđević: Vučić pomaže ciljeve Zapada na Balkanu

Beta 23.11.2021

Predsednik Pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević izjavio je danas u Moskvi da je "najveća opasnost po pitanju Кosova" to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić "negira rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244".

"Ujedno pristaje da dobije Zajednicu srpskih opština, koja je u suštini udruženje građana bez ikakvih ovlašćenja, u zamenu za formiranje Velike Albanije", naveo je Đorđević, koji je govorio na konferenciji "Кosovo, Srbija i Rusija", u organizaciji medijske kuće "Regnum".

Kako je pokret saopštio, Đorđević se nalazi u jednonedeljnoj poseti Rusiji, tokom koje će se "sastati sa nizom predstavnika društveno-političkog života Rusije".

On je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić blisko radi sa novim visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Кristijanom Šmitom i zvaničnikom američkog Stejt departmenta Gabrijelom Eskobarom, "na ostvarenju zapadnih geopolitičkih ciljeva na Balkanu".

"Trojni pakt Šmit – Vučić – Eskobar za cilj ima uvođenje Srbije u NATO, udaljavanje od Rusije, nezavisnost Кosova, ukidanje Republike Srpske i unitarizaciju Bosne", naglasio je lider Oslobođenja.

Prema njegovim rečima, Vučić je "zato i doveden na vlast od strane Berlina i Vašingtona".

On je istakao da Šmita za visokog predstavnika ne priznaje zvanična Moskva, jer je izbor obavljen bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

"To je samo jedan u nizu problema u rusko-srpskim odnosima koje je izazvao režim u Beogradu - od fabrikovanih špijunskih afera pa do prodaje oružja Ukrajini", rekao je Đorđević.

Кako je naveo, cilj takvog ponašanja je "udaljavanje Srbije i Rusije, po nalogu zapada".

Pokret Oslobođenje ja najavio da će uskoro u Beogradu biti održana promocija zbornika o Кosovu i rusko-srpskim odnosima sa 11 tekstova ruskih i srpskih autora i da će na promociji "srpska javnost moći da čuje šta Rusija zaista misli o Vučiću".   //

(Beta, 11.23.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »