Poštanske marke u čast stogodišnjice osnivanja Komunističke partije Kine (VIDEO)

Beta 01.12.2021

Stogodišnjica nastanka Komunističke partije Kine (KPK) danas je u PTT muzeju u Beogradu obeležena promocijom prigodnih poštanskih maraka, uz prateću izložbu "Savremena filatelija Narodne Republike Kine".

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da ovaj prijateljski čin na najbolji način odražava čelično prijateljstvo dve zemlje.

"Komunistička partija Kine se razvila u najveću partiju na svetu, sa više od 95 miliona članova, koja je predvodeći kineski narod postigla velika dostignuća i dala ogromni doprinos mirnom razvoju sveta i razvoju odnosa Kine i Srbije," rekla je Čen Bo.

Ona je dodala da će ambasada Kine pružiti pomoć u komunikaciji između pošta dve države kako bi unapredile saradnju i građanima pružile bolje poštanske usluge.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević kazao je da je Komunistička partija Kine za 100 godina od jedne siromašne Kine napravila lidera u svetu kada je u pitanju ekonomija i tehnologija.

"Danas Srbija i Kina imaju čelično prijateljstvo i gaje odlične odnose. To su pre svega reflektuje u odnosima naša dva predsednika - Si Đinpinga i Aleksandra Vučića", rekao je Đorđević i dodao da je emisija prigodnih maraka najmanje što je Pošta Srbije kao državno preduzeće mogla da učini kako bi se zahvalila Kini za sve što čini za Srbiju.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović izjavio je da je period od osnivanja Komunističke partije Kine ostao obeležen nizom uspeha na putu razvoja Kine, koja se uzdigla do druge ekonomske sile sveta, kao i da nema sumnje da će uskoro postati i prva.

"Ponosni na dugu tradiciju dobrih odnosa i saradnje ostajemo posvećeni prijateljstvu i snažnoj saradnji sa Narodnom Republikom Kinom, sa uvrenjem da će u godinama pred nama dve zemlje ostati iskreni partneri i nastaviti da sarađuju u duhu međusobnog poverenja i uvažavanja", rekao je Starović.Prigodno filatelističko izdanje, pušteno u opticaj 29. novembra, sadrži tri prigodne poštanske marke na kojima su simbolično predstavljeni stogodišnjica Komunističke partije Kine, Trg Tjenanmen i Kineski zid, štampane u tabačićima sa tri marke i tri vinjete, koverat prvog dana i prigodan žig.

Izdanje je priređeno u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković", dok je umetnička obrada izdanja delo Nadežde Skočajić, kreatorke maraka i vrednosnica Pošte Srbije.

CEO VIDEO MATWRIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:   //

(Beta, 12.01.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »