Građanski preokret: Nije vreme za proslave, borba tek predstoji

Beta 09.12.2021

Organizacija Građanski preokret ocenila je danas da, uprkos odluci vlasti da povuče zakone o eksproprijaciji i o referendumu, nema mesta za slavlje jer su u Srbiji i dalje ugrožena ljudska prava, demokratija je suspendovana dok se prirodna bogatstva uništavaju, što znači da borba za bolji život tek predstoji.

"Podsećamo da je kineska kompanija koja gradi Linglongovu fabriku guma kod Zrenjanina i bez novog zakona o eksproprijaciji podigla objekte na tuđim parcelama i da joj izvršna vlast raznim birokratskim smicalicama te bespravne objekte štiti od rušenja. U slučaju Linglonga je otkriven i robovski rad, prljava tehnologija se instalira bez adekvatnih studija o proceni uticaja na životnu sredinu, a desetine hiljada kvadrata podiže se bez građevinskih dozvola", navodi se u saopštenju.

Taj pokret navodi da i Ziđin već duže vreme truje stanovnike borskog okruga a da je Rio Tinto i dalje potencijalno najveća opasnost za prirodne resurse Srbije.

"Podsećamo da uprkos obilju dokaza i video zapisa o huliganskom ponašanju i nasilju nije pokrenut ni jedan postupak protiv batinaša koji su 27. novembra nasrnuli na građane u Šapcu i Zrenjaninu, a 4. decembra u Novom Sadu. Podsećamo da se s nacionalne televizijske frekvencije, dok su se navodno komentarisali građanski protesti, širila nacionalna mržnja prema Rumunima, bez adekvatne reakcije tužilaštva", dodaje se.   //

(Beta, 12.09.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »