Tomas Bah: Zimske olimpijske igre u Pekingu - početak nove ere za zimske sportove (VIDEO)

Beta 04.02.2022

Zimske olimpijske igre (ZOI) Peking 2022. biće početak nove ere za zimske sportove širom sveta sa više od 300 miliona Kineza koji se bave zimskim sportovima, izjavio je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah uoči današnje ceremonije otvaranja ZOI.

Otvarajući 139. zasedanje MOK-a u četvrtak u kineskoj prestonici, Bah je dodao da će Peking od danas zvanično postati prvi grad koji je bio domaćin i letnjih i zimskih Olimpijskih igara.

Kako prenosi agencija Sinhua, Bah je takođe izrazio uverenje da će kineski narod imati socijalne koristi od organizovanja Igara. "Danas je Kina zemlja zimskih sportova. Povećana fizička aktivnost kroz zimski sport doprinosi zdravlju i dobrobiti kineskog naroda", rekao je Bah.

Procvat zimskih sportova u Kinu će sigurno doneti i mnoge ekonomske koristi. Predsednik MOK-a je rekao da je Kina zabeležila rast prihoda od zimskih sportova u prošloj sezoni koji je premašio 61 milijardu američkih dolara. U 2019, više od 100 miliona turista posetilo je samo olimpijske planinske regione.

Kada je, 2015. godine, Peking izabran za domaćina, više od 16 odsto stanovnika okruga Čongli, gde se nalazi takmičarska zona Džanđiakou, živelo je u siromaštvu. Do 2019. godine, zvanično je proglašeno da je Čongli eliminisao siromaštvo.

"Danas je više od 20 odsto stanovnika (okruga Čongli) zaposleno na poslovima vezanim za zimske sportove", rekao je Bah.

Prema Bahovim rečima, Peking takođe pokazuje rešenja za održiviju budućnost.

"Od ponovne upotrebe objekata sa Olimpijskih igara 2008, do napajanja svih objekata za ZOI Peking 2022. obnovljivom energijom, minimiziranja uticaja na životnu sredinu i smanjenja emisije ugljenika, sve te inicijative naglašavaju posvećenost ZOI Peking 2022. da doprinesu održivom razvoju u Kini" rekao je.

Peking 2022. će takođe mnogo značiti za zimske sportove izvan Kine i zauvek promeniti globalni slike zimskih sportova. Tokom ovih Zimskih olimpijskih igara, sportisti, kako je podvukao Bah, imaju priliku koja se pruža jednom u životu da dopru ne samo do svojih tradicionalnih navijača, već i do potpuno nove baze navijača.

"Ove Igre nisu kraj priče. Svojim nastupom i pojavom, svaki od ovih sportista može da osvoji ogromnu novu zajednicu navijača za vreme posle Igara. Time oni mogu da podignu sopstvenu popularnost i popularnost zimskih sportova u kojima se takmiče do novih visina", rekao je.

Međunarodni olimpijski komitet će ponovo sazvati sednicu u maju da bi se fokusirao na Olimpijsku agendu 2020+5, potvrdio je Bah.

Foto: printscreen/GlobaLink

(Beta, 02.04.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »