Takmičenje na ZOI Peking 2022 ostvarenje životnog sna španskog skijaša

Beta 22.02.2022

Španski skijaš slobodnim stilom Tibul Magnin rekao je za agenciju Sinhua da je učešće na Zimskim olimpijskim igrama ostvarenje životnog sna, da su njegovi olimpijski ciljevi da uživa u skijanju, da predstavlja Španiju i da da sve od sebe kako bi inspirisao ljude.

Magnin je rekao da je presrećan učešćem na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, nazivajući to dostignućem o kojem je sanjao celog života.

Rođen je u Friburu u Švajcarskoj, otac mu je Švajcarac a majka Špankinja. U švajcarskim planinama razvio je veliko interesovanje za sportove na snegu, posebno skijanje slobodnim stilom.

Međutim, kada su se on i njegova porodica preselili u topliju klimu Majorke u Španiji, baviti se skijanjem više nije bilo lako. Kasnije je otišao u SAD da završi studije i nastavio je da skija.

Pored toga što je sportista i student, Magnin je i model.

"Potpisao sam ugovor sa nekim modeling agencijama u Barseloni, ali je moj prioritet i dalje skijanje. To što sam model mi pruža mogućnost da radim nešto tokom leta," rekao je Magnin.

Magnin je prvi Španac koji je dospeo u prvih 10 u skijanju slobodnim stilom kada je osvojio deveto mesto na takmičenju u big eru na Svetskom prvenstvu u Aspenu (SAD) prošle godine.

Big er skakaonica u Šougangu impresionirala ga je svojom veličinom na Svetskom kupu u big eru 2019. godine (Big Air World Cup).

"To je najbolja platforma na svetu. Ta gradska big er skakaonica je mnogo bolja od drugih jer je ogromna. Izgleda kao da smo na padini, ali smo zapravo na metalnoj konstrukciji."

Magnin je rekao da se raduje takmičenju u big eru kroz nekoliko dana, misleći na sportski objekat u Šougangu, koji je bio domaćin četiri takmičenja za medalje na Zimskim olimpijskim igrama.

Španski mediji nazivaju Magnina "genijem i biserom" sportskog sveta ove zemlje, a on i njegov saigrač Havi Liso prvi su Španci koji su se takmičili u slobodnom skijanju na Zimskim olimpijskim igrama.

"Olimpijske Igre su veliki događaj i želim da se kući vratim sa medaljom“, rekao je Magnin.

On i Liso su se takmičili na big er skakaonici u Šougangu u ponedeljak, pri čemu je Liso osvojio deveto mesto i kvalifikovao se za finale u sredu, a Magnin je diskvalifikovan na 22. mestu.

Magnin se takmičio i u muškom sloupstajlu 14. i 15. februara u Snežnom parku Genting u Džangđijakou.

U video izjavi za agenciju Sinhua, Magnin je rekao da nije posetio snežni park, niti se tamo takmičio, ali da ono što je video na tom mestu izgleda zaista dobro.

Magnin je osvojio bronzane medalje slobodnim stilom na juniorskom Svetskom prvenstvu 2018. godine i rekao da bi "osvojiti medalju za njega bilo ostvarenje sna" i naglasio da nema ništa važnije na Olimpijskim igrama od davanje maksimuma. "Borićemo se da pobedimo i daćemo sve od sebe i dokle god dajem sve od sebe, biću srećan", rekao je Magnin.

Magnin je rekao da je uprkos protokolima borbe protiv korona virusa putovanje do Pekinga prošlo "prilično glatko", da je olimpijsko selo bilo neverovatno i da je videti sve nacije na jednom mestu bilo neverovatno iskustvo.

Na ZOI u Pekingu učestvovalo je ukupno 14 sportista iz Španije, a na ceremoniji otvaranja zastavu španske delegacije nosili su takmičar u skeletonu Ander Mirabel i takmičarka u snoubordu Kveralt Kasteljet.

Španski ministar kulture i sporta Mikel Iseta prisustvovao je ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Iseta je ohrabrio španske sportiste da se dobro bore i istakao da na Zimske olimpijske igre ne treba da utiču politički faktori.

(Beta, 02.22.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »