Ministar finansija Siniša Mali se sastao sa Misijom MMF

Beta 11.03.2022

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kejs Martejn, a povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom koji je započet u junu prošle godine, saopšteno je iz ministarstva.

Kako je navedeno, cilj aranžmana je dalje sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Mali je na sastanku istakao da su već ostvareni značajni koraci koji su predviđeni aranžmanom, te da nas u narednom periodu očekuju strukturne reforme koji se odnose na dalju reformu javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave, zelenu agendu…

Mali je dodao da je usvojen akcioni plan sa rokovima za sprovođenje nove Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije, kao i nova Strategija za razvoj tržišta kapitala i odgovarajući vremenski ograničen akcioni plan za njeno sprovojenje.

Na sastanku je bilo reči i o uvođenju novog sistema za obračun zarada u javnom sektoru "Iskra", koji će u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva.

Dodaje se da je bilo reči i o uvođenju novih sistema e-faktura i e-fiskalizacije u Srbiji, na koje korisnici moraju da pređu do 1. maja ove godine.

Ministar finansija i delegacija MMF-a razgovarali su i o najnovijim merama koje je Vlada Srbije usvojila, a koje se odnose na privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, ograničenje cene pojedinih naftnih derivata i smanjenje akciza na gorivo.

Misija MMF je danas započela posetu Beogradu, povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom.

Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om koji će trajati do kraja 2023. godine.

(Beta, 03.11.2022)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »