Stanojević: Da pokažemo ponos u finalu Kupa

Beta 25.05.2022

Trener fudbalera Partizana Aleksandar Stanojević rekao je danas da jedna utakmica ne definiše sezonu, ali da njegovi igrači u predstojećem finalu Kupa protiv Crvene zvezde moraju da pokažu ponos i bore se za klub."Srećni smo i ponosni što ćemo sutra predstavljati naš klub u velikom spektaklu, derbi je uvek nešto posebno. Jedva čekamo da počne, nadamo se dobrim stvarima. Srećni smo što ćemo biti deo finala i u mogućnosti da osvojimo trofej. Kup ne može da bude utešna nagrada niti da spasava sezonu. Kada se sve završi analiziraćemo da li je bila uspešna ili neuspešna sezona. Jedna utakmica za mene ne može niti da spasi sezonu niti da bude nešto loše", rekao je Stanojević na konferenciji za novinare u Beogradu.

Fudbaleri Partizana igraju u nedelju od 18 časova na stadionu "Rajko Mitić" protiv Crvene zvezde u finalu Kupa Srbije.

"Kada se završi sezona svi ćemo zajedno prokomentarisati, ja kao najodgovorniji. Odigrali smo skoro 60 utakmica da bismo jednu utakmicu vezali za celu sezonu. Niti želim da se hvatam za tu utakmicu ako se osvoji Kup niti suprotno da kažem. Sačekajmo pa ćemo analizirati, ja ću izneti stav, midiji i navijači i mislim da je tako najpoštenije. Rekao sam da mi je najvažnija titula, ali sada bi bilo neprofesionalno pričati o tome", naveo je Stanojević.

Poslednjih sedam derbija, pet je odigrano na stadionu Zvezde, a upitan da to prokomentariše, Stanojević je rekao da bi bilo lakše da se igra u Humskoj, ali da je "trofej - trofej, gde god da se osvoji".

"Da li sticajem srećnih ili nesrećnih okolnosti, činjenica je da smo na njihovom stadionu i teže je. Kada je Zvezda u pitanju kod njih nema slučajnosti, počevši od nekih folklornih stvari vezanih za medijske informacije koje se proturaju. Oni su ozbiljna mašinerija koja ozbiljno radi i ja to poštujem. Bave se ljudi svim stvarima i vode računa o svemu", naveo je.

Govoreći o sastavu, Stanojević je rekao da je zabrinut zbog povrede Rikarda Gomeša, da Bibras Natho još nije trenirao sa ekipom i da će večeras biti poznato da li će oni biti u konkurenciji.

On je dodao da se ekipe dobro poznaju i da ne očekuje neka veća iznenađenja, kao i da su prethodni derbiji bili prilično izjednačeni.

Prošle sezone crno-beli su izgubili u finalu Kupa od Zvezde posle penala, a Stanojević je rekao da razmišlja da ovog puta ekipa ne vežba penale, pošto zna kako koji igrač šutira, ima strategiju i dodao da je ekipa spremna na sve.

Partizan je veći deo sezone bio prvi na tabeli, do poslednjeg kola je bilo neizvesno, ali je ipak ostao bez titule, koju je odbranila Crvena zvezda, a novinare je zanimalo kakva je situacija u ekipi.

"Nije prijatno kada u dugoj borbi ostanete bez titule. Igrači u ovakvoj situaciji moraju da pokažu ponos, ne inat, ne ljutnju, samo ponos jer nosiš dres ovakvog kluba, predstavljaš svoje navijače. Želim da pokažu taj prkos, taj ponos. Ne bih hteo da uđemo sa agresijom ili negativnom tenzijom", rekao je.

Partizan u poslednjih pet utakmica na stadionu "Rajko Mitić" nije postigao gol, Stanojević je rekao da ekipa nije iskoristila šanse koje je imala, ali da zbog toga nije pod pristikom i dodao: "Ako želiš da pobediš i osvojiš nešto, moraš da postigneš gol i to nam je cilj".

Finale Kupa sudiće mladi sudija Miloš Milanović, za koga je Stanojević rekao da se priča da je perspektivan i naveo je da želi da mu pruži podršku na terenu, da ga niko ne stavlja pod pritisak i da mu se pruži motiv da nastavi karijeru u dobrom smeru. On je, međutim, iskazao i nezadovoljstvo.

"Nije nam prijatno kad vidimo na koji način je izabrana ekipa sudija. U VAR sobi je sudija koji je sudio Zvezdi u šest od sedam utakmica u plej-ofu, a prvi sudija VAR onaj što nas je direktno oštetio za titulu, je l' to normalno? Pitam se kako da budem raspoložen, ne vršim pritisak, ne pravim alibi, pričam činjenice, oni su dirketno uticali na prvenstvo i oštetili nas i dele pravdu na finalu Kupa. Zašto najbolji sudija neće suditi?", upitao je.

On je zatim rekao da na najbolji način i u lepom raspoloženju želi da se završi sezona u kojoj su se njegovoj ekipi "dešavale neke stvari koje nisu bile fudbalske".

Stanojević nije želeo da otkriva sastav, ali je rekao da neće potpuno "prepisati" tim iz prošlog derbija.

"Zavisi od Rikarda i Natha, ne mora da igra bonus, videćemo. Ne znači da bonusi neće startovati, zadovoljan sam kako su igrali Jović i Terzić. Marković je podigrao formu. Menig igra konstantno dobro", ocenio je.

Posle razočaravajućeg raspleta borbe za titulu, novinare je zanimalo odakle on crpi snagu.

"Kada nosite ovaj grb i kada ste deo Partizana ne smete ni da pomislite da nemate energiju. Ja sam nebitan u odnosu na grb i instituciju. Poslednju utakmicu smo se borili do poslednjeg atoma snage, uako je Zvezda vodila i bilo je gotovo. Goreli smo da pobedimo utakmicu koja u tom trenutku možda nije značila ništa. Dres Partizana je obaveza, derbi je derbi, ne razmišljate šta je bilo ni šta će biti nego da na najbolji način iznesete utakmicu", rekao je Stanojević.

Upitan da li bi sutrašnja utakmica mogla da odredi status u ekipi, Stanojević je rekao da to svaki meč u sezoni odlučuje.

"Može da te podigne ili spusti. U Partizanu je svaka utakmica važna, Niš, Vojvodina, a pogotovo sa Zvezdom. Nekima cela sezona određuje učinak, kao i meni, svima nama, ja sam odgovoran kad se završi", rekao je Stanojević.

(Beta, 05.25.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »