Počeo sastanak Vučić-Kurti sa Borelom i Lajčakom (VIDEO)

Beta 18.08.2022

RSE: Završena prva runda dijaloga, slede bilateralni sastanci pa nastavak 

U Briselu je završena prva runda trilateralnog susreta premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim zvaničnicima u okviru dijaloga na najvišem političkom nivou.Kako Radio slobodna Evropa saznaje, slede odvojeni bilateralni sastanci lidera Kosova i Srbije sa evropskom stranom, sa ciljem da se ponovo okupe kasnije u toku dana.

U zgradu EU gde se održava dijalog prethodno je stigao i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je uoči današnje runde dijaloga na Tviteru napisao da očekuje da dvojica lidera budu fleksibilni da dođu do zajedničkog stava."Nedavne tenzije na severu Kosova pokazale su još jednom da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da da nađu zajednički jezik", napisao je Borel uoči zajedničkog sastanka kojem su prethodili odvojeni razgovori sa Kurtijem i Vučićem.Vučić je posle susreta sa Borelom na Instagramu napisao da počinju razgovori o "suštinskim problemima" na Kosovu i da se "nada kakvom-takvom rešenju" iako, kako je naveo, "u to uopšte ne veruje".

Ovo je prvi susret Kurtija i Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nakon više od godinu dana.Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou počela je danas pre podne u Briselu.

Na sastanku učestvuju predsednik Srbije Aleksnadar Vučić, premijer Kosova Aljbin Kurti, visoki predstavnik EU Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Pre zajedničkog sastanka Borel se jutros u Briselu odvojeno sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Uz fotografije sa sastanaka Borel je na Tviteru napisao da su nedavne tenzije na severu Kosova još jednom  pokazale da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji i da očekuje da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da nađu zajednički jezik.

Vučić je uz fotografiju susreta sa Borelom na Instagramu napisao:"Početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji. Nadam se kakvom-takvom rešenju iako u to uopšte ne verujem".

Pre zajedničkog sastanka Kurti i Vučić jutros su razgovarali i sa Lajčaklom.

(Beta, 08.18.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »