Košarkaši Španije prvaci Evrope

Beta 18.09.2022

Košarkaši Španije osvojili su večeras zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, nakon što su u finalu u Berlinu pobedili Francusku sa 88:76 (23:14, 24:23, 19:20, 22:19).Najbolji kod Španije bio je Huančo Ernangomes sa 27 poena, a pratili su ga Lorenco Braun sa 14 poena i 11 asistencija i Vili Hernangomes sa 14 poena i osam skokova.

Kod Francuza su se izdvojili Evan Furnije sa 23, Toma Ertel sa 16 i Geršon Jebusele sa 13 poena.

Španija je u mnogo bolje ušla u meč, i sredinom druge četvrtine stigla do maksimalnih 21 poena prednosti, prvenstveno zahvaljujući Huanču Ernangomesu koji je u toj deonici postigao 18 poena.

Košarkaši Španije su u prvom delu igre odlično šutirali za tri poena, ubacili su devet trojki iz 15 pokušaja.

Aktuelni evropski prvaci su u poenima Lorenca Brauna i Vilija Ernangomesa u četvrtom minutu stigli do šest poena prednosti 9:3.

Nakon novih poena Brauna i "trojke" Rudija Fernandesa, francuski selektor Kole je zatražio prvi tajm-aut.

Francuska je "trojkom" Tome Ertela smanjila rezultat, ali je Španija odgovorila preko Fernandesa i na prvu pauzu se otišlo rezultatom 23:14.

Španija je nastavila sa boljom igrom i u drugom delu, pa nakon "trojke" Huanča Ernangomesa, Kole je zatražio i drugi tajmaut 32:16.

Huančo Ernangomes je nastavio da "zatrpava" koš Francuza u drugoj deonici, i Španija nakon novih njegovih poena stiže do 18 poena prednosti polovinom druge četvrtine.

Nakon što je Huančo pogodio svoju šestu "trojku" iz sedam pokušaja, Španci su stigli do maksimalnih plus 21.

Toma Ertel je trojkom pokrenuo Francuze, koji su serijom poena uspeli da do kraja poluvremena iskoriste opuštanje Španaca i na odmor odu sa zaostatkom od 10 poena 37:47.

Francuzi su bolje ušli u nastavak meča, i serijom 8:2 prišli na svega tri poena zaostatka 46:49, i selektor Španije Skariolo je bio prinuđen da zatraži tajmaut.

Nakon tajmauta Španci su se trgli i poenima Huanča i "trojkom" Fernandesa ponovo stigli do dvocifrene prednosti 61:48.

Usledila je serija "trojki" na obe strane, u toj razmeni Francuzi su bili za nijanasu uspešniji, i u osmom minutu treće deonice rezultat je bio 63:57 za Španiju.

Poslednja deonica je počela poenima Usmana Garube za Španiju, i trojkom Evana Furnijea za Francusku, 68:60.

Španija je preko Lorenca Brauna i Huanča Ernangomesa uspevala da zadrži dvocifrenu prednost, i u poslednjih pet minuta susreta se ušlo sa rezultatom 73:63.

Nakon novih poena Brauna, Španija stiže do plus 12, četiri minuta pre kraja, i Kole je primoran da ponovo zatraži tajm-aut.

Furnije posle tajm-auta postiže novu trojku, ali odgovor je odmah stigao od raspoloženog Brauna, 80:68.

Na minut i po do kraja, Albert Dias pogađa šut za tri poena i Španija vodi sa 85:70.

Ertel je na minut do kraja dobio tehničku grešku, a Braun je bio precizan sa linije slobodnih bacanja, 88:73.

Do kraja meča Ertel i Furnije su pokušali šutevima za tri poena da unesu neizvesnost u završnicu susreta, ali su bili neprecizni, i Španija je stigla do svoje četvrte titule evropskog prvaka.

Španci, aktuelni svetski prvaci, večeras su stigli do četvrtog zlata na evropskim prvenstvima, a ukupno 14 medalje na kontinentalnom takmičenju.

Francuzi su ostali na jednoj zlatnoj medalji iz 2013. godine.

Ranije danas, u borbi za treće mesto Nemačka je pobedila Poljsku sa 82:69.

(Beta, 09.18.2022)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »