Smanjen rast indeksa proizvođačkih cena u Kini

Beta 14.10.2022

PEKING -Indeks proizvođačkih cena (PPI) u Kini, koji meri troškove robe na izlazu iz fabrike, porastao je 0,9 odsto na godišnjem nivou u septembru 2022, saopštio je u danas kineski Nacionalni biro za statistiku, prenosi Sinhua.

Procenat rasta je manji u odnosu na avgust kada je indeks proizvođačkih cena u Kini zabeležio povećanje od 2,3 odsto na godišnjem nivou.

Na mesečnom nivou, indeks proizvođačkih cena u Kini je u septembru pao za 0,1 odsto.

Zbog pada cena sirovina, uključujući sirovu naftu na međunarodnom tržištu, cene industrijskih proizvoda pale su tokom prošlog meseca, rekao je viši statističar Nacionalnog biroa za statistiku Dong Liđuan.

Industrija vađenja i pranja uglja zabeležila je pad indeksa proizvođačkih cena od 2,7 odsto na godišnjem nivou u septembru, dok je u industriji proizvodnje i snabdevanja električnom i toplotnom energijom taj indeks porastao za 10,1 odsto na godišnjem nivou prošlog meseca, pokazali su statistički podaci.

Prenosni efekat prošlogodišnjih kretanja cena doprineo je za oko 1,3 procentna poena međugodišnjem rastu indeksa proizvođačkih cena u septembru, navodi Nacionalni biro za statitstiku.

Današnji podaci takođe su pokazali da je kineski indeks potrošačkih cena, glavni pokazatelj inflacije, u septembru porastao za 2,8 odsto na godišnjem nivou.

(Beta, 10.14.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »