BBC vesti na srpskom

Светско фудбалско првенство 2022: Бразил декласирао Јужну Кореју, у четвртфиналу са Хрватком чији је херој голман Ливаковић

Доминик Ливаковић, голман загребачког Динама, одбранио је три од четири пенала које су извели јапански играчи, док су Бразилци већ у првом полувремену са четири гола наговестили да Јужна Кореја неће имати никакву шансу за пролаз у четвртину финала Мундијала.

BBC News 05.12.2022
Brazilci
Реутерс
Винисијус (лево), Рафиња, Лукаш Пакета и Нејмар плесом су прославили гол против Јужне Кореје

Док је групна фаза Светског фудбалског првенства у Катару обиловала изненађењима, елиминациона фаза досад није донела ниједно.

Мало је фалило да Јапанци приреде ново, после тријумфа над Немачком и Шпанијом, али је голман Доминик Ливаковић спречио чудо сјајним одбранама у пенал серији.

Док је меч Јапана и Хрватске, који је после продужетака, односно 120 минута завршен нерешено, 1:1, Бразилци нису оставили ни грам шансе Јужној Кореји у осмини финала - 4:1.

Екипа селектора Титеа од првог минута била је решена да покаже да је пораз од Камеруна у последњем колу групне фазе био само слаб дан, па су у мрежи азијске репрезентације већ у 36. минуту утакмице завршиле већ четири лопте - по једну су тамо сместили Винисијус, Нејмар, Ришарлисон и Лукаш Пакета.

Ттим Јужне Кореје дошао је до утешног поготка у другом полувремену преко Паика Сонг-Хоа.

Бразил, један од највећих фаворита за освајање титуле првака света, у четвртфиналу ће се састати са Хрватском, која се раније данас постарала да Азија остане без представника међу осам најбољих.

Тим селектора Златка Далића елиминисао је Јапан после бољег извођења пенала, а навијачи фудбалске репрезентације Хрватске имају новог љубимца - голмана Доминика Ливаковића.

Чувар мреже загребачког Динама донео је његовом тиму други узастопни пласман у четвртфинале Светског првенства пошто је зауставио чак три од четири шута у пенал серији, којом је одлучен меч осмине финала против Јапана.

Јапан је после победа над Немачком и Шпанијом био близу још једног чуда на турниру у Катару, јер је прво полувреме окончао вођством после гола Даизена Маеде, али је Иван Перишић, везиста „ватрених&qуот;, изједначио у 55. минуту.

Хрватској су пенали још једном донели срећу - на Мундијалу у Русији пре четири године на исти начин елиминисали су Данску и Русију, док су селекцију Енглеске победили после продужетака и пласирали се у финале.

Позната су три четвртфинална пара Мундијала у Катару: Аргентина ће се 9. децембра састати са Холандијом, победник европског класика између Енглеске и Француске биће други полуфиналиста (10. децембар), а Бразил и Хрватска ће играти 9. децембра.

Последњи мечеви осмине финала између Марока и Шпаније, односно Португала и Швајцарске, биће одиграни у уторак, после чега следи два дана паузе на Светском првенству.

Бразил - Јужна Кореја 4:1

Самба у Катару, заиграо је и селектор Тите!

Brazil, Tite
Реутерс/Паул Цхилдс
Бразилски селектор Тите одиграо је са играчима победнички плес после трећег гола

После шокантног пораза од Камеруна у последњој утакмици групне фазе, која осим непријатности није имала тежих последица, Бразилци су против Јужне Кореје показали сву моћ.

Винисијус Јуниор је већ у седмом минуту наговестио да азијској репрезентацији следи тежак пораз, када је прецизним ударцем из шеснаестерца донео рано вођство Бразилцима.

Бразилски фудбалери прославили су погодак игром, а плес се после наредног судијског звиждука наставио и на терену, па је већ у 11. минуту било 2:0 после гола Нејмара из пенала, после прекршаја над Ришарлисоном.

Низале су се шансе пред голом Јужне Кореје, нису знали одакле им вишпе прети опасност и нови гол је висио у ваздуху.

И није се дуго чекало.

Петнаестак минута касније, Ришарлисон је постигао нови, трећи гол на турниру (после два гола у првој утакмии против Србије), на асистенцију капитена Тијага Силве, да би Лукаш Пакета погодио за 4:0 у 36. минуту.

После гола Ришарлисона, са играчима је на кратко заиграо и селектор Тите поред аут-линије.

Игра Јужне Кореје поправила се у другом делу, али је то било довољно само за почасни погодак Паика Сонга-Хоа у 76. минуту.

Бразилци су мало стали на кочницу у другом делу, већ размишљајући о четвбртфиналу против вицешампиона света - Хрватске.

Хрватска - Јапан 1:1, пеналима 3:1

Dominik Livaković
Реутерс

Јапану је мало недостајало да скине и трећи велики скалп на Мундијалу у Катару.

Док је Јапан до досадашњих успеха на Мундијалу против Шпаније и Немачке долазио „без игре и лопте&qуот;, са веома малим поседом и тек неколико шанси, како је приметио и Драган Стојковић, српски селектор који је веома цењен у тој земљи, овога пута било је другачије - азијски тим боље је играо, али то му није донело резултат.

Претили су Јапанци преко Шога Танигучија и Даичија Јамаде у првом полувремену, а у 43. минуту за добру игру награђени су голом Даизена Маеде после центаршута, који је за неколико центиметара избегао офсајд, што је потврђено видео технологијом.

Међутим, Хрватска је узвратила већ почетком другог дела, када је Иван Перишић са више од 10 метара сјајно шутирао главом на асистенцију Дејана Ловрена и погодио доњи угао јапанског гола.

До краја меча Далићев тим је претио углавном ударцима изван шеснаестерца, предњачили су Лука Модрић и Ловро Мајер, а Каору Митома могао је да донесе победу Јапану, али није био прецизан.

На крају су одлучивали једанаестерци, у којима се Хрватска одлично сналази - на претходном Мундијалу је елиминисала Русију и Данску на овај начин, а овога пута азијска селекција је завршила учешће на Светском првенству после пенал завршнице против „ватрених&qуот;.

Док је Ливаковић заустављао једанаестерце Такуме Минамина, Каоуруа Митоме и јапанског капитена Маје Јошиде, савладао га је само Такума Асано, бивши фудбалер београдског Партизана, а за Далићев тим прецизни су били Никола Влашић, Марцело Брозовић и Марио Пашалић, за разлику од Марка Ливаје, који је погодио стативу.

Ливаковић је тако постао први голман који је одбранио прва два пенала у пенал серији на Светском првенству.

„Срећан вам Свети Доминик Ливаковић&qуот;, написао је његов клуб, загребачки Динамо на друштвеним мрежама.

Селектор хрватске репрезентацвије Златко Далић рекао је да је његов тим остварио велики резултат пласманом међу најбољих репрезентација света.

„Јапанци су нас потценили и то им је била грешка. Мислили су да ће лако против нас. Никад не потцењујте Хрвате.

„Примили смо гол из прекида, што нисмо јако дуго. Тај гол нас је унередио. Наши играчи су истрчали сјајну утакмицу против противника који је победио Немачку и Шпанију&qуот;, рекао је Далић за ХРТ.

Један од најупечатљивијих тренутака ове утакмице догодио се након последњег судијског звиждука - јапански селектор Хађиме Моријасу после елиминације његове селекције поклонио се навијачима Јапана.

Hađime Morijasu
Реутерс

Шпанци вежбали пенале, селектор Луис Енрике се „нада да су играчи урадили домаћи задатак&qуот;

Репрезентативци Шпаније су још пре годину дана добили су „домаћи задатак&qуот; да шутну најмање 1.000 једанаестераца на тренингу, а селектор Луис Енрике нада се да су га играчи урадили и да ће се то исплатити уколико се меч осмине финала Мундијала против Марока буде одлучивао извођењем пенала.

На прошлогодишњем Европском првенству Фурија, како је надимак шпанске екипе, елиминисана је од Италије баш на овај начин и Енрике се нада се то неће поновити против афричке репрезентације.

„Очекујем да су урадили домаћи.

„Пре годину дана на једном од окупљања репрезентације рекао сам им да сваки од њих треба да шутне макар 1.000 пенала&qуот;, додао је он.

Luis Enrike
Реутерс

Многе репрезентације вежбају пенале уочи елиминационих утакмица, али то није исправан приступ, сматра Шпанац.

„Ако чекате до меча да вежбате пенале... (то неће бити довољно).

„То су тренуци максималног притиска, моменти када се показује прибраност и то да можете да шутнете тамо где сте замислили, ако сте вежбали хиљаду пута.

„Они говоре доста о сваком играчу. То се тренира, може да се вежба то како се носите са притиском. Све мање одлучује срећа, а голмани имају већи утицај на исход&qуот;, објаснио је Енрике.

„Молите се за Пелеа&qуот;

Molitva za Pelea
Реутерс
Обожаваоци су се окупљали испред болнице како би се помолили за његово здравље и пружили му подршку

Један од најбољих фудбалера свих времена, легендарни Бразилац Пеле, провео је неколико дана у болници, а бразилски медији известили су да добија палијативну негу.

Сезар Сампајо, помоћни тренер у стручном штабу бразилске селекције на Мундијалу у Катару, позвао је све људе широм света да пожеле успешан опоравак Пелеу.

„Без обзира на вашу вероисповест, молимо вас све да се помолите.

„Он је човек који је утицао на мене као спортисту, али и у људском смислу&qуот;, рекао је Сампајо.

„Било ми је тешко да разговарам са њим због онога што он представља&qуот;, додао је.

Пелеу су у септембру 2021. године уклонили тумор са дебелог црева, а у уторак су из болнице Израелита Алберт Ајнштајн у Сао Паолу саопштили да је дошао на „рутинску месечну контролу&qуот;.


Цлицк хере то сее тхе ББЦ интерацтиве

Пратите нас на Фејсбуку,Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 12.05.2022)

BBC News

Прочитајте још

Кључне речи

Спорт, најновије вести »