Preminuo Siniša Mihajlović

Beta 16.12.2022

Nekadašnji srpski fudbaler i trener Siniša Mihajlović preminuo je danas u 54. godini posle duge borbe sa leukemijom, potvrdila je njegova porodica."Jedinstven čovek, izvanredan profesionalac i dobar sa svima. Hrabro se borio protiv strašne bolesti. Zahvaljujemo lekarima i medicinskim sestrama koji su ga pratili ovih godina, sa ljubavlju i poštovanjem. Siniša će uvek biti sa nama. Ceo život ćemo nositi u sebi ljubav koju nam je pružio", navela je porodica.

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde se od jula 2019. godine borio sa leukemijom. U jednom trenutku stanje mu je bilo bolje, pa se vratio trenerskom poslu u Bolonji, ali bolest se ponovo vratila.

Siniša Mihajlović je rođen 1969. godine u Vukovaru, a karijeru je počeo u Borovu.

Na leto 1988. dolazi u Vojvodinu, kao jedan od najtalentovanijih igrača sa prostora Jugoslavije. Odmah postaje standardni prvotimac, a Vojvodina sa njim u timu osvaja titulu prvaka države na koju je čekala duge 23 godine.

U decembru 1990. godine prelazi u Crvenu zvezdu, u jednom od najvećih transfera u istoriji domaćeg fudbala. Tu su ga sačekali sada već legende kluba, Dejan Savićević, Stevan Stojanović, Vladimir Jugović, Darko Pančev, Refik Šabanadžović, Robert Prosinečki, Miodrag Belodedić... Zajedno su osvojili Evropu i svet.

Navijači Crvene zvezde pamte njegov gol protiv Bajerna iz Minhena u polufinalu Kupa šampiona, kao i gol koji je postigao u penal seriji finala u Bariju, protiv Olimpika iz Marseja. Blistao je i u Tokiju u meču Interkontinentalnog kupa protiv čileanskog Kola Kola.

Godine 1994. odlazi u Italiju gde je u dresu Rome, Sampdorije, Lacija i Intera ostavio ogroman, neizbrisiv trag. Bio je prvak Italije sa Lacijom i Interom, sa oba kluba osvajao je po dva puta nacionalni kup, Superkup, a sa rimskim klubom osvojio je i Kup pobednika kupova, kao i UEFA Superkup.

Siniša Mihajlović je igrao za mladu reprezentaciju Jugoslavije sa kojom je 1990. osvojio drugo mesto u Evropi. Za najbolji nacionalni tim debitovao je 1991. godine i odigrao 63 utakmice, postigao je deset golova. Bio je učesnik Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. i prvenstva Evrope, dve godine kasnije u Belgiji i Holandiji.

Igračku karijeru završio je oproštajnom utakmicom u Novom Sadu 28. maja 2007. godine.

Ostaće upamćen kao veliki šampion, igrač "zlatne levice", kao jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca u svetu. On i Đuzepe Sinjori su jedini igrači u istoriji Serije A koji su postigli tri gola na jednom meču iz slobodnih udaraca.

Siniša Mihajlović drži rekord, zajedno sa Andreom Pirlom, po broju postignutih golova u Seriji A iz slobodnih udaraca (28). Mihajlović je postao počasni građanin Bolonje 2019. godine.

Po završetku karijere posvetio se trenerskom poslu, kao pomoćni trener osvojio je dve titule sa Interom, a onda je samostalno vodio Kataniju, Fjorentinu, Bolonju (dva puta), Sampdoriju, Milan, Torino. Bio je i selektor reprezentacije Srbije.

Iza Mihajlovića su ostali supruga Arijana i petoro dece, Viktorija, Virdžinija, Miroslav, Dušan i Nikolas.

Incredibly sad news that Siniša Mihajlović has passed away after a long battle with leukaemia.

After beating Inter in April, his Bologna squad went to visit him in hospital.

Bloody beautiful scenes❤️ rest in peacepic.twitter.com/ljfPtIMYU3— Football Ramble (@FootballRamble) December 16, 2022

Mijailović i Džajić se oprostili od Siniše Mihajlovića

Predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Svetozar Mijailović i počasni predsednik crveno-belih Dragan Džajić oprostili su se danas od Siniše Mihajlovića, koji je preminuo u 54. godini posle duge borbe sa leukemijom."Legende žive i nikada ne umiru. Miha je bio veliki čovek, veliki zvezdaš i veliki Srbin i izuzetno teško sam prihvatio vest da nas je zauvek napustio. Znamo svi da se borio sa teškom bolešću, i da je stoički sve to podnosio. Bio je i ostao jedan od najvećih boraca koje sam poznavao. Zvezda ima obavezu da trajno obeleži Mihino vreme u klubu", rekao je Mijailović, preneo je klupski sajt.

Proslavljeni fudbaler Zvezde Dragan Džajić istakao je da je Mihajlović bio vođa, koji je stajao iza svojih uverenja.

"Jedan je od najzaslužnijih za to što je Zvezda bila prvak Evrope i sveta. Ovo sve izuzetno emotivno doživljavam, jer sam poznavao Mihu od malih nogu. Pamtim ga kao golobradog klinca koji je imao samo jedan fudbalski san - da zaigra za svoju Crvenu zvezdu. Hvala mu za sve", zaključio je Džajić.

Mihajlović je za crveno-bele igrao od 1990. do 1992. godine, a sa klubom je osvojio dve titule prvaka Jugoslavije, titulu prvaka Evrope u Bariju i titulu svetskog klupskog šampiona u Tokiju.

Zvezda otvara knjigu žalosti povodom smrti Siniše MihajlovićaFudbalski klub Crvena zvezda saopštio je danas da će povodom smrti Siniše Mihajlovića otvoriti knjigu žalosti za sve koji žele da se oproste od nekadašnjeg igrača tog kluba."Knjiga žalosti biće otvorena u subotu, 17. decembra, u periodu od 10 do 17 časova u Muzeju FK Crvena zvezda, a mi vas pozivamo da dođete i odate počast velikom Siniši Mihajloviću", navela je Zvezda u saopštenju.

Nekadašnji srpski fudbaler i trener Siniša Mihajlović preminuo je danas u 54. godini posle duge borbe sa leukemijom, potvrdila je njegova porodica.

Mihajlović se od jula 2019. godine borio sa leukemijom. U jednom trenutku stanje mu je bilo bolje, pa se vratio trenerskom poslu u Bolonji, ali bolest se ponovo vratila.

Manćini: Dan koji nisam želeo da doživim

Selektor fudbalske reprezentacije Italije Roberto Manćini izrazio je večeras saučešće povodom smrti legendarnog srpskog fudbalera i trenera Siniše Mihajlovića.

Mihajlović, prijatelj i saigrač Manćinija, preminuo je danas u 54. godini posle trogodišnje borbe sa leukemijom.

"Dan koji nikada nisam želeo da doživim. Zbogom Siniša, prijatelju. Borio si se kao lav, uvek ćeš ostati pored mene. Bili smo prijatelji 30 godina, kako na terenu, tako i van njega", rekao je Manćini.

Mihajloviću je bolest dijagnostikovana u julu 2019. godine.

"Nije fer da je tako strašna bolest odnela 53-godišnjeg momka koji se do poslednjeg dana borio kao lav, kao što je to radio i na terenu. Siniša će zauvek ostati pored mene, čak i ako ga nema, kao što je bio u Đenovi, Rimu i Milanu i kasnije kada smo krenuli drugim putevima", dodao je Manćini.

Patrijarh Porfirije uputio saučešće povodom smrti Siniše Mihajlovića Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je danas saučešće porodici preminulog bivšeg selektora fudbalske reprezentacije Srbije Siniše Mihajlovića.

"Sa velikim bolom u srcu primio sam tužnu vest da se danas u Gospodu upokojio naš proslavljeni fudbalski virtuoz, čarobni, temperamentni trener mnogih znamenitih klubova i selektor reprezentacije Srbije", naveo je patrijarh Porfirije.

Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh Porfirije je naveo da je Siniša Mihajlović "pre i iznad svega", bio "veliki čovek".

(Beta, 12.16.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »