Od fudbala je napravio umetnost - svet se i dalje oprašta od Pelea (FOTO)

Beta 30.12.2022

Brojni sadašnji i bivši fudbaleri, sportski funkcioneri ali i politačiri širom sveta i dalje se opraštaju od legendarnog brazilskog fudbalera Pelea, koji je preminuo u 83. godini.

"Odlaskom Pelea fudbal je izgubio jednu od svojih najvećih legendi, ako ne i najveću. Kao i sve legende, Kralj je delovao besmrtno. Naterao je ljude da sanjaju i to se ponavljalo iz generacije u generaciju. Ko kao dete nije sanjao da bude Pele", rekao je selektor fudbalske reprezentacije Francuske Didije Dešan.

Bivši engleski fudbaler ser Bobi Čarlton je istakao da je Pele zaista bio "magičan fudbaler i divan čovek". "Bila mi je čast deliti teren sa njim i upućujem svoje najiskrenije saučešće njegovoj porodici, prijateljima i brazilskom narodu", naveo je Čarlton.

Još jedan bivši engleski fudbaler, Geri Lineker je istakao da će Pele uvek imati "fudbalsku besmrtnost". "Igrao je igru u kojoj su mu se približilo samo nekoliko odabranih", naveo je on.

Mario Zagalo, Peleov saigrač tokom svetskih prvenstava 1958. i 1962. i selektor Brazila na Mundijalu 1970, napisao je na Instagramu da je Pele "najveći". "Moj prijatelj, sa kojim sa podelio toliko priča, pobeda i titula, za sobom ostavlja večno i nezaboravno nasleđe", napisao je Zagalo.

Brazilac Ronaldo, svetski šampion iz 2002, napisao je da je Pele bio "jedinstven, sjajan, kreativan, savršen i bez premca". "Kakva je privilegija bila doći posle tebe, prijatelju. Najbolji svih vremena. Svet je u žalosti. To je mešavina tuge i ogromnog ponosa zbog istorije koju je ispisao. Njegovo nasleđe prevazilazi generacije", naveo je Ronaldo.

Šampion sveta iz 1994. godine, Brazilac Romario je naveo da je Pele tokom svog života inspirisao generacije sportista i da zaslužuje svaku počast. "Edson Arantes do Nasimento je naterao svet da se pokloni njegovom talentu i odveo je brazilski fudbal na oltar bogova", napisao je Romario.

Defanzivac Čelsija i kapiten Brazila Tijago Silva je na Tviteru napisao da je Pele promenio istoriju fudbala. "Tvoje nasleđe će zauvek biti u našim srcima. Hvala ti na svemu", napisao je Silva.

Fudbaler Barselone Robert Levandovski je rekao da je svet fudbala izgubio heroja, dok je igrač Mančester sitija Erling Haland naveo: "Sve što vidite da bilo koji igrač radi, Pele je to radio ranije".

Nekadašnji predsednik Međunarodne fudbalske federacije Sep Blater rekao je da svet oplakuje "najvećeg fudbalera u istoriji i divnu osobu", dok je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah napisao da je svet izgubio "veliku sportsku ikonu". "On je bio pravi sledbenik vrednosti olimpizma i ponosno je nosio olimpijski plamen (tokom OI u Rio de Žaneiru)", naveo je Bah.

Od legendarnog brazilskog fudbalera oprostili su se sadašnji i bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden i Barak Obama.

"Peleov uspon od skromnih početaka do fudbalske legende je priča o tome šta je sve moguće", naveo je Bajden.

"Pele je jedan od najvećih koji je ikada igrao ovu prelepu igru. I kao jedan od najprepoznatljivijih sportista na svetu, shvatio je da moć sporta zbližava ljude. Naše misli su sa njegovom porodicom i svima koji su ga voleli i divili mu se", rekao je Obama.

Nekadašnji brazilski predsednik Fernando Enrike Kardoso, kojem je Pele bio ministar sporta, rekao je da je Pele bio "nesporan simbol naše nacije, izvor ponosa za sve nas".

Odlazeći predsednik Brazila Žair Bolsonaro je istakao da je Pele "nosio ime Brazila po celom svetu" i da je "transformisao fudbal u umetnost i radost", dok je italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla da je Pele ostavio trag čak i na generacije koje nisu imale sreću da ga gledaju kako igra.

(Beta, 12.30.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »