Na temeljima drevne tradicije hanfu odeće izrasta trend Kina-šik

Beta 27.02.2023

Mnoštvo mladih, obučenih u dugačke odore, sa lepršavim rukavima i izvezenim suknjama koje se nežno njišu na povetarcu, šeta po paviljonima i kraljevskim vrtovima. To nisu glumci niti glumice na filmskom setu, već "hanfu entuzijasti", ljubitelji drevne kineske odeće, na tematskoj manifestaciji u Pekingu, piše Sinhua .

"Pre više od jedne decenije, 'hanfu moda' je bila opskurna subkultura, ali danas aktivnosti vezane za tu drevnu odeću često privlače hiljade učesnika“, rekla je Liu Siang, jedna od organizatorki događaja.

Koristeći rastuću popularnost društvenih medija i pomamu za tradicionalnom kulturom, hanfu, tradicionalni stil odevanja naroda Han, vratili su u prvi plan pripadnici novog talasa mladih poklonika Kine, uključujući Liu.

Jedan od osnivača hanfu zajednice u Pekingu pod nazivom "Hua Jan Hui"je Liu, naučnik koji se bavi raketama i rođen je osamdesetih godina.

Zajednica je osnovana 2011. nakon pokreta oživljavanja hanfu koji je proizašao iz želje da se izrazi nacionalni identitet i rastućeg kulturnog samopouzdanja. Od tada, Liu dobrovoljno podržava grupu.

"Moja strast prema hanfuu potiče od dvojice mojih prijatelja koji su ljubitelji tradicionalne kineske odeće", rekla je Liu. Njeno interesovanje je raslo kako je saznavala više o kulturi koja stoji iza toga i kada je nabavila svoj prvi hanfu kostim.

U početku su ljudi obučeni u hanfu u javnosti ponekad bili dočekivani sa podsmehom, dok se više prolaznika interesovalo za stil odevanja, rekla je Liu.

Ali, sve više mladih nosi prilagođeni hanfu jer veruju da je najbolji način da se sačuva tradicija da se ona prilagodi modernom životu.

Jang Kuning je rođena 1990-ih i radi u sektoru za odnose s javnošću. Voli da svoju ljubav prema hanfu deli na mreži. Otvorila je nalog na platformi za deljenje videa Bilibili i postavila video snimke na kojima se vidi ovučena u hanfu.

Na njen kanal sliva se na hiljade komentara i lajkova dok gledaoci smatraju da su njeni video snimci privlačni i kreativni - spajanje tradicionalne kulture sa modernim plesnim pokretima.

"Društveni mediji su učinili hanfu kulturu popularnom u Kini i inostranstvu“, rekla je Liu. "Tradicionalna kultura nema nacionalne ili etničke granice", dodala je ona.

Pametne kompanije i fabrike takođe osećaju ogroman potencijal u industrijama vezanim za hanfu.

Okrug Caosian, grad Heze, istočna kineska provincija Šandong, jedan je od glavnih proizvodnih centara za hanfu, koji okuplja preko 2.000 preduzeća i otvara poslove za skoro 100.000 ljudi. Preko 600 kompanija za preradu odeće ima sopstveni dizajn sa pravom intelektualne svojine.

Pored domaćih klijenata, grupa kompanija u Caosianu prijavila je porast narudžbi iz inostranstva ove godine.

Jang ima kolekciju od oko 30 kompleta hanfu odeće za različita godišnja doba i prilike. Rekla je da kupci sada imaju mnogo izbora kada biraju hanfu, od ekonomičnih do vrhunskih kolekcija.

Procenjuje se da će hanfu tržište u Kini dostići 12, 54 milijarde juana (oko 1,81 milijardu američkih dolara) 2022. godine i verovatno će porasti na 19,11 milijardi juana 2025. godine, podaci su istraživačke kompanije iMedia Research.

Rođak Jang Kuning, Lu Siking radi u konsultantskoj agenciji. "Moj posao zahteva od mene da budem u toku sa najnovijim promenama na tržištu, a moja iskustva sa hanfu kulturom i povezanim poslovima pomažu mi da bolje razumem način razmišljanja potrošača", kaže.

S prilagođavanjem mera prevenciju i kontrolu kovida u Kini, kulturna i turistička industrije doživljavaju brz oporavak. Jang je rekla da se raduje učešću u više oflajn događaja na temu nanfu ove godine u Pekingu.

"Za ljubitelje Hanfua poput mene biće korisno iskustvo da održavaju događaje u Zabranjenom gradu i drugim istorijskim palatama u glavnom gradu", rekla je Jang.

(Beta, 02.27.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »