Vučić: Rastu pritisci na Srbiju, skupština stranke 27. maj

Beta 10.03.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbiju čekaju veliki pritisci, da će on danas Predsedništvu i Glavnom odboru Srpske napredne stranke izneti neke ideje, a da će izborna skupština SNS-a biti 27. maja ove godine.

Vučić je na sednici GO SNS-a istakao da je kosovski premijer Aljbin Kurti danas potvrdio da neće formirati Zajednicu srpskih opština, jer nije u skladu sa zakonima Kosova.

Kao problem Vučić je istakao licemerje svih koji u celom procesu učestvuju, jer "ćute" na te Kurtijeve reči, dok je ocenio da će pritisci na Srbiju rasti i ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

"Mi se spremamo za te razgovore u ponedeljak i utorak, posle toga idemo u Ohrid. Verujte mi da mi nije jasno o čemu da razgovaramo. Kad oni kažu da su razgovori bili konstruktivni, a toliko su bili konstruktivni da jedino o čemu je trebalo da razgovaraju, oni su rekli da to neće da ispune. Zbog čega dolazite u Beograd? Da priznamo Kosovo? Džabe ste krečili", rekao je Vučić.

On je rekao da oni koji učestvuju u tom procesu znaju da je ZSO obaveza koja je preuzeta pre više od deset godina i da je ostalo pitanje implementacije.

"Oni će pokušati da kažu da je Srbija kriva pošto neće da potpiše 'de jure' ili 'de fakto' nezavisnost Kosova, bez obzira na činjenicu da neko neće ni da razmišlja o ZSO što mu je međunarodno pravna obaveza. Oni nemaju ni snage ni želje da Kurtija prtisnu. U jeku njegovog odbijanja da provede ZSO, oni su mu dali viznu liberalizaciju sa kojom nemamo problem, čak mislim da je to dobra vest i za nas", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će 26. ili 27. aprila zakazati skupštinu SNS-a za 27. maj ove godine i da će na toj sednici naprednjaci birati sve stranačke organe.

Dodao je da su negde izbori već u toku, i da "neki ljudi pokušavaju da sačuvaju svoje stranačke pozicije".

"Moja ideja je danas da predočim nešto što bi možda mogla da bude odluka skupštine stranke jer je reč o strateškoj suštinskoj odluci, u uslovima u kojima je zemlja pod velikim spoljnim i značajnim unutrašnjim političkim pritiscima", rekao je on.

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS), počela je našto posle 17 sati u MTS dvorani, a po završetku ove sednice zasedaće Glavni odbor SNS.

Pred sednicu predsedništva i GO naprednjaci stugli u MTS dvoranu

U MTS dvoranu stigli su visoki funkcioneri Srpske napredne stranke pred početak održavanja sednice predsedništva kao i glavnog odbora stranke kojem će prisustvovati i lider stranke Aleksandar Vučić.

Na sednicu predsedništva za sada su stigli Miloš Vučević, Vladimir Orlić, Ana Brnabić, Aleksandar Martinović, Nikola Selaković, Tomislav Momirović, Aleksandar Šapić, Zlatibor Lončar, Maja Gojković, Marija Obradović, Vladimir Đukanović, Petar Petković, Siniša Mali, Nebojša Stefanović, Goran Vesić.

Kako je ranije najavljeno, po završetku ove sednice zasedaće Glavni odbor SNS.

Uvodni deo sednice Glavnog odbora biće otvoren za javnost i tada će govoriti Vučić, ostatak sednice biti zatvoren za javnost, a po završetku očekuju se izjave za medije.

Kako je ranije najavljeno, SNS bi trebalo da razmatra predlog Aleksandra Vučića o osnivanju novog narodnog pokreta za Srbiju.

(Beta, 03.10.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »