Lajčak: Ključno pitanje nije da li će ZSO biti formirana već kako

Beta 14.03.2023

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak izjavio je danas da nije pitanje da li će Zajednica srpskih opština biti formirana već na koji način i da je uveren da će u Ohridu doći do dogovora dve strane.

On je u intervjuu za RTS rekao da ZSO mora biti formirana na način na koji je dogovoreno Briselskim sporazumom i da 15 modela za formiranje ZSO koje je predložio premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju nisu alternativa već "inspiracija" za rešavanje pitanja na koja prethodni dogovori ne daju odgovore.

"ZSO mora da bude izgrađena po modelu koji je dogovoren 2013. i 2015. godine. Realizacija se nije desila 10 godina ali će ovoga puta morati da se desi. Inspiracija je potrebna jer se mnogi na Kosovu plaše te zajednice", rekao je Lajčak.

Na pitanje kako će EU ovoga puta privoleti Prištinu da sada pristane na formiranje ZSO specijalni predstavnik je odgovorio da stav EU "nikada do sada nije bio toliko jasan" jer ona ranije nije bila ujedinjena kao što je sada.

"U februaru je Evropski savet doneo zaključke u kojima su četiri člana posvećena dijalogu Beograda i Prištine a jedan o formiranju ZSO. SAD izričito govore da ZSO mora biti uspostavljena. I naš član sedam (evropskog plana) govori da ona mora biti uspostavljena", rekao je Lajčak.

On je rekao rekao da u evropskom predlogu ne piše da Srbija treba da se odrekne dela svoje teritorije i da je on namenjen rešenju kosovskog pitanja i govori o normalizaciji, a ne "o nekoj kapitulaciji".

"Normalizacija odnosa ne znači kapitulacija ali Kosovo i Srbija treba da se dogovore o tome da li normalizacija odnosa znači priznanje nezavisnosti", izjavio je specijalni predstavnik EU.

On je rekao je nivo poverenja između Beograda i Prištine jako nizak i da obe strane traže garancije i da je o tome razgovarao prvo sa Kurtijem u Prištini a onda i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Vučić mora da dođe u Ohrid jer je to u interesu Srbije. Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije je usvojen u Briselu. Naš cilj je sada da se dogovorimo o punoj implementaciji, ako se desi odbijanje nekih tačaka onda ne bi smo imali dogovor. Ukoliko nema ZSO nema dogovora", rekao je on.

Lajčak je dodao da ne veruje da bi izostanak dogovora u Briselu mogao da se desi i da nije pitanje da li će ZSO biti formiran već na koji način.

On je dodao da Srbiji nije postavljen ultimatum da prihvati sporazum jer "EU ne koristi jezik ultimatuma" već joj postavljeno pitanje o alternativama za koje je i "sam Vučić izjavio da nisu dobre za Srbiju".

"Prošlost koči napredak ka budućnosti. Naš cilj nije da neko pobedi ili izgubi. Cilj je da tražimo vin-vin situaciju i da otvorimo evropska vrata", naglasio je specijalni predstavnik EU.

Lajčak je rekao da je u Srbiji izgubljeno poverenje u EU zbog njene neodlučnosti o novom proširenju ali da je od početka rata u Ukrajini blok promenio svoje stavovi te su "njegova vrata širom otvorena i da je pitanje da li Srbija može da iskoristi tu istorijsku priliku".

Lajčak je juče stigao u Beograd posle prošlonedeljne posete Prištini, u sklopu priprema za predstojeći sastanak Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Ohridu 18. marta.

U fokusu pregovora u Ohridu biće finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se Vučić i Kurti, prema rečima šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, saglasili 27. februara u Briselu.

(Beta, 03.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »