U toku izborna Skupština FSS, rekordni budžet i dobit Saveza

Beta 14.03.2023

Vanredna izborna sednica Skupštine Fudbalskog saveza Srbije (FSS), na kojoj će biti izabran novi predsednik, počela je danas u Staroj Pazovi.

Na dnevnom redu je 11 tačaka, od čega je izbor predsednika deveta. Jedini kandidat je počasni predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Dragan Džajić, nakon što je nekadašnji fudbaler Zvezde i Mančester junajteda Nemanja Vidić u ponedeljak povukao kandidaturu.

Skupština FSS broji 85 članova, a za izbor predsednika potreban je kvorum od najmanje 43 delegata i da Džajić dobije najmanje 22 glasa, odnosno 50 odsto plus jedan.

Jednoglasno je izabrano Radno predsedništvo u sastavu Branislav Nedimović, Igor Uraljević i Darko Ramovš, a takođe jednoglasno su izabrani Verifikaciona komisija, dnevni red i izveštaj sa prethodne sednice.

Nedimović, koji je vodio sednicu, rekao je na početku "da smo pristojno čekali" i da se nada da će u demokratskom duhu biti izabran predsednik.

Predsednik Verifikacione komisije Zoran Šćepanović obavestio je da je na sednici bilo 79 delegata od 85 i da je time obezbeđen kvorum.

Na sednici su jednoglasno verifikovani mandati delegata Skupštine Dragana Džajića, Stefana Babovića, Nemanje Vidića, Jovice Vasilića i drugih.

Na funkciji generalnog sekretara Saveza ostao je Jovan Šurbatović, koji nije imao protivkandidata. On je predstavio rezultate u prethodne četiri godine, podsetivši na plasmane svih selekcija na velikim takmičenjima i rekao da je Savez imao rekordnu dobit.

"Ove četiri godine obilovale su velikim sportskim rezultatima i dobri rezultati A selekcije. Dva plasmana na SP Rusiji i Kataru. Mi smo kroz dva ciklusa Lige nacija iz C dospeli u elitnu A. Čeka nas esport ili efudbal. Klupski fudbal je 11. po koeficijentu u Evropi sa pet učesnika i šampionom koji direktno ulazi u Ligu šampiona", rekao je on.

"Insistirali smo u poslednje dve godine na borbi protiv nameštanja utakmica i nelegalnog klađenja. Imali smo čak 93 prijave Uefa, od kojih pet klubova 58 klubova. Uhvatili smo se u koštac sa nameštanjima, velikim zlom, ali već dve godine nemamo nijednu prijvu Uefa zahvaljujući i VAR-u. Sve utakmice Super lige se direktno prenose, a puna regularnost takmičenja dovela je do novih sponzora i potpisivanja velikih ugovora od oko 60 miliona evra. To je dokaz da igramo čist fudbal i regularnu ligu", ocenio je Šurbatović.

On je rekao da je superligaškim klubovima Savez obezbedio godišnje 570.000 evra, a Zvezdi i Partizanu po 950.000.

On je govorio i o finansijama Saveza i rekordima.

"Dobri rezultati reprezentacije i veliki sponzorski ugovor rezultirali su rekordnim budžetom u 2022. godine gotovo 38 miliona evra. Uz rekordne prihode ostvarena je rekordna dobit, od 2016. do 2022. godine FSS je uspešna kompanija koja ostvaruje prihode. Dobit je preko 20 miliona evra. Uplaćeno je oko 13 miliona evra poreza državi. FSS likvidna, stabilna organizacija koja nema finansijskih problema i koja je spremna da ulaže u infrastrukturu", naveo je Šurbatović.

On je rekao i da FSS brine i o amaterskom fudbalu i regionima, da povećava investiranja u ženski fudbal i da je zadovoljan radom sudijske i trenerske organizacije.

Fudbalski savez Srbije je bez predsednika od 22. marta 2021. godine kada je Slaviša Kokeza podneo ostavku. Nenad Bjeković bio je vršilac dužnosti i jedini kandidat za predsednika na sednici koja je bila zakazana za 31. oktobar prošle godine, ali ona nije održana zbog nedostatka kvoruma.

(Beta, 03.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »