Boško Obradović: Ukinut je i rad više skupštinskih odbora

Beta 18.04.2023

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kazao je danas da predsednici tri skupštinska odbora nisu odgovorili na njegove predloge za dopunske tačke dnevnog reda narednih sednica i za formiranje pododbora i organizaciju javnih slušanja na različite teme, ocenjujući da je time rad tih odbora ukinut.

Obradović je u saopštenju naveo da odbori za prava deteta, za Kosovo i Metohiju i za zdravlje i porodicu nisu imali sastanke već nekoliko meseci i da predsednici odbora Vladimir Orlić, Milovan Drecun i Darko Laketić nisu odgovorili na njegove predloge.

"Ovi odbori se nisu sastali više meseci i nema nikakve naznake da će uskoro biti bilo kakva sednica. To je posebno problematično u slučaju Odbora za Кosovo i Metohiju, koji šest meseci nije imao sednicu otvorenu za javnost, dok za to vreme vlast pregovara, prihvata i počinje da primenjuje protivustavni francusko-nemački sporazum", naveo je lider Dveri.

Kako je dodao, Odbor za zdravlje i porodicu takođe se nije sastao od decembra prošle godine i od izbora nove vlade nije imao na dnevnom redu tromesečne izveštaje o radu nadležnog ministra zdravlja.

Predsednik Odbora za prava deteta odbio je da zakaže sednicu na zahtev svih narodnih poslanika iz opozicije na temu stanja u centrima za socijalni rad, kazao je Obradović i ocenio da je time praktično ukinut rad tog važnog skupštinskog tela.

"Sve ovo nam govori da je ne samo ukinuto redovno prolećno zasedanje Narodne skupštine u plenumu već se maksimalno ograničava i rad skupštinskih odbora koji ne vrše svoju osnovnu funkciju, a to je kontrola rada izvršne vlasti", ocenio je Obradović.

On je zahvalio predsedniku Odbora za kulturu i informisanje Siniši Кovačeviću i predsedniku Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Marku Atlagiću, jer su mu se "odmah javili" nakon dobijanja njegovog dopisa.

Dodao je da je sa Kovačevićem i Atlagićem obavio konsultacije u vezi sa poslatim predlozima i da su obojica pokazala interesovanje za predloge i spremnost da se nađu na nekoj od sledećih sednica odbora koje vode.

(Beta, 04.18.2023)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »