BBC vesti na srpskom

Košarka i NBA liga: Lejkersi počišćeni, Denver šampion Zapada - Nikola Jokić ide na prsten

Prvi put u istoriji Denver Nagetsi stigli su do finala Zapadne konferencije NBA lige, a tamo su pre svega stigli predvođeni neverovatnim Nikolom Jokićem.

BBC News 23.05.2023
Jokić
Reuters

Treću uzastopnu titulu najkorisnijeg igrača (MVP-ja) NBA lige nije osvojio, ali zato jeste prvu titulu šampiona Zapadne konferencije.

Neverovatni Nikola Jokić i četvrtoj utakmici finala Zapada predvodio je Denver Nagetse do pobede nad slavnim Los Anđeles Lejkersima.

Semafor je na kraju pokazivao 113:111 za Denver, koji je u seriji koja se igra na četiri pobede tako slavio 4:0, što ljubitelji košarke u slengu nazivaju - „metlom".

„Ne odustajemo... Ovo govorim već pet godina i kada smo bili loši ili kada smo bili dobri - ne odustajemo. I to se desilo", naveo je Jokić posle meča.

„Bili su bolji u prvom poluvremenu, agresivniji, lako su pogađali, ali u drugom delu smo okrenuli novi listi i krenuli jače... Bio je to zajednički napor."

Jokić je postigao 30 poena, imao 14 skokova i 13 asistencija, za novi tripl-dabl učinak, po čemu je postao rekorder u plejofu jedne sezone.

Ovo mu je osmi trip-dabl, kojim je na večnoj listi prestigao slavnog Vilta Čemberlejna, jednog od najvećih košarkaša u istoriji.

Reč je o rekordu starom 56 godina.

Pored toga, Jokić je proglašen i za MVP-ja plejofa Zapadne konferencije - u dosadašnjih 15 mečeva ima prosek od 29.9 poena, 13.3 skokova i 10.3 asistencije.

Veliku pažnju izazvala je i njegova trojka u poslednjim minutima četvrtog meča, koju je pogodio sa jedne noge, iz okreta.

Priznanje mu je posle meča odao i Lebron Džejms, zvezda Lejkersa i takođe jedan od najboljih u istoriji igre među obručima.

„Kada imaš igrača kao što je Jokić, koji je toliko visok kao on, ali i inteligentan kao on, ne smeš da praviš mnogo grešaka", naveo je Džejms na konferenciji za medije posle meča.

„Čak i kad ga čuvate u jednom od najboljih poseda u kojima mislite da ga pazite, on doda loptu iza svoje glave u stilu Lerija Birda i šutira sa lukom od 15 metara i lopta uđe u koš, što je uradio četiri ili pet puta u ovoj seriji, onda mu samo skinete kapu", rekao je Džejms i bukvalno skinuo kačket u naklon Jokiću.

Jokić, dodaje, vidi potez pre nego što se dogodi, a „nema mnogo takvih košarkaša u ligi".

„Znali smo da je zver i pre nego što je serija počela... Znam koliko je Džoker veliki, on je poseban, mnogi to ne znaju, ali ja znam."

Tridesetdevetogodinjši Džejms, najbolji strelac u istoriji NBA lige, bio je najbolji u redovima Lejkersa - postigao je 40 poena, imao 10 skokova i devet asistencija.

Pomogao mu je Entoni Dejvis sa 21 poenom i 14 skokova, dok su u redovima Nagetsa odlični bili Džamal Marej sa 25 poena i Eron Gordon sa 22.

Lejkersi su na poluvremenu imali 15 poena razlike, Nagetsi se vratili već u trećoj četvrtini i imali blagu prednost sve do kraja meča.

U poslednjem napadu je Džejms imao priliku za izjednačenje, ali zbog dobre odbrane Nagetsa nije uspeo da kako uputi loptu ka košu na pravi način.

Denver će tako u velikom finalu, gde je ulog NBA titula, kada svaki igrač dobije šampionski prsten, igrati protiv Boston Seltiksa ili Majami Hita, koji igraju u finalu Istočne konferencije.

„Nismo zadovoljni, ali uživaćemo na trenutak - biće to jedan neverovatna let kući, ali još je posla pred nama", izjavio je posle pobede nad Lejkersima Majk Meloun, trener Denvera.

Jedan od košarkaša Majamija je i mladi Nikola Jović, nekadašnji košarkaš beogradske Mege, za koju je igrao i Jokić, pa bi Srbija tako u finalu mogla da ima dvojicu predstavnika.

Majami trenutno vodi 3:0 u seriji, a četvrti meč igra se u noći između utorka i srede.

Finalna serija počinje u noći između 1. i 2. juna.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.23.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »