NATO: Oštro osuđujemo napade na vojnike Kfora na severu Kosova

Beta 29.05.2023

NATO je večeras saopštio da oštro osuđuje ničim izazvane i potpuno neprihvatljive napade na vojnike misije Kfor na severu Kosova i pozvao sve strane da se uzdrže od poteza koji pojačavaju tenzije.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku navela je u pisanoj izjavi da je više vojnika Kfora povređeno u tim napadima i da nasilje "mora odmah prestati".

"Pozivamo sve strane da se uzdrže od poteza koji dodatno rasplamsavaju tenzije i da se uključe u dijalog. Kfor će preduzeti sve neophodne radnje kako bi održao bezbedno i sigurno okruženje i nastavlja da deluje nepristrasno, u skladu sa mandatom dobijenim na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", dodala je Lungesku.

Snage Kfora i građani okupljeni ispred opštine Zvečan na severu Kosova sukobili su se danas posle 16.00, bačeni su suzavac i šok bombe, a ima i povređenih. Sukoba je bilo i u Leposaviću i Zubinom Potoku.

Vojnici Kfora su od jutros u većem broju prisutni na severu Kosova, gde je situacija izrazito napeta od petka, kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele zgrade lokalnih samouprava u četiri opštine sa srpskom većinom, kako bi omogućile da u njih uđu novi gradonačelnici Albanci.

(Beta, 05.29.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »