Vučić: Molim zemlje Kvinte da urazume Kurtija

Beta 29.05.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je večeras zemlje Kvinte da utiču na kosovskog premijera Aljbina Kurtija kako ne bi došlo do sukoba na severu Kosova.

"Molimo zemlje Kvinte da urazume svoje čedo jer to čedo može da izazove takvo čudo kakvo niko drugi do sada nije izazvao. Zato ih beskrajno molim da to urade jer Srbi i Srbija hoće mir i ne tražimo ništa više", kazao je Vučić u obraćanju povodom situacije na Kosovu.

Vučić je rekao da je danas tokom celog dana razgovarao sa predstavnicima "najvažnijih zemalja i EU" i da će sutra u 8.00 imati sastanak sa ambasadorima zemalja članica Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija).

"Verovatno neću sutra ići u Bratislavu, videćemo da li ću ići u sredu", dodao je Vučić.

Vučić: Kfor uprkos garancijama nije zaštitio Srbe ni sprečio nasilno preuzimanje vlasti

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da vojnici Kfora nisu zaštitili Srbe na severu Kosova i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje vlasti u opštinama sa srpskom većinom, iako su dali garancije da će to učiniti.

"Vojnici Kfora nisu zaštitili Srbe i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje opština i nasilje kojem su Srbi bili izloženi, iako su više puta dali garancije da će to učiniti", kazao je Vučić tokom obraćanja javnosti povodom situacije na Kosovu.

Vučić je rekao da je Kfor bodljikavom žicom opasao zgrade lokalnih samouprava u četiri opštine i dodao da je to trebalo da učini u petak i tako spreči da novoizabrani gradonačelnici Albanci uđu u te objekte.

"Umesto toga, oni su lažne gradonačelnike opština pustili da uđu u zgrade opština da bi onda njih štitili od Srba, umesto da urade obrnutu stvar. To obrnuto što je trebalo da urade bilo bi u skladu sa izjavama, makar deklarativnim, Kvinte, EU i SAD, koji kažu da je taj pogrešan i ilegalan potez (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija da u zgrade opština šalje novoizabrane gradonačelnike", naveo je Vučić.

On je kazao da su danas dva vozila specijalne kosovske policije ostala okružena Srbima kod zgrade opštine Zvečan, "na koje su Srbi okačili srpsku zastavu i ispisali četiri slova 'S', ali nikakvo nasilje nisu počinili".

Naveo je da su Srbi predložili da Kfor zameni kosovske specijalce i da se "lažni gradonačelnici" povuku iz objekata, posle čega je, kako je dodao, komandant Kfora za region Istok rekao da razume srpske zahteve i da će ih preneti nadležnima.

"Kfor je potom uslovio čitav dogovor time da Srbi propuste dva borbena vozila specijalne kosovske policije bliže opštini (Zvečan), jer se albanski policajci plaše prisutnih Srba, iako su i sami Srbi bili u dvostrukom obruču ROSU (kosovskih specijalaca) i Kfora. I tada je Kfor krenuo u akciju", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je večeras o situaciji na Kosovu razgovarao sa predstavnicima SAD, Nemačke i EU.

Vučić: Čuvaćemo mir, ali ako zapuca albanski okupator stvar će biti potpuno drugačija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir nakon današnjih sukoba na severu Kosova i Metohije, ali da će "stvar biti potpuno drugačija" ako Albanci budu pucali na Srbe.

"Zapuca li albanski okupator, stvar će biti potpuno drugačija, to je stvar koju sam preneo svima u NATO", rekao je Vučić novinarima u predsedništvu.

Pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da ne ulaze u sukob sa NATO, jer prema njegovoj oceni, premijer Kosova Aljbin Kurti to najviše želi.

"Pozivam ih da kad protestuju, da li će to biti sutra, prekosutra, to je njihova odluka, jer znam da se neće pomiriti sa okupacijom svojih zgrada, svojih gradova i kuća, da to čine na miran način, baš kao što su i danas, da sede. Kada se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru, tada im niko ništa ne može", rekao je Vučić.

Naveo je da je Vojska Srbije rapsoredila snage na mestima gde misle da je neophodno i dodao da pogrom i proterivanje Srba sa Kosova i Metohije neće biti dozvoljeni.

Vučić: Povređena 52 Srbina i 41 pripadnik Kfora, odgovoran premijer Kosova 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su danas u sukobima u opštini Zvečan povređena 52 Srbina i 41 pripadnik Kfora, te optužio premijera Kosova Aljbina Kurtija da je za to odgovoran.

On je u obraćanju kazao da su teže povređena tri Srbina i tri pripadnika Kfora, a da su četvorica Srba uhapšena i da su u toku pregovori o njihovom oslobađanju.

Vučić je rekao i da je mesecima zvanični Beograd upozoravao da Kurti ima samo jednu želju a to je, kako je kazao, "da izazove sukobe na Kosovu i Metohiji i da dovede do krvoprolića ceo region".

"Malo ko je želeo da čuje tu istinu, malo ko je hteo da razume šta se događa" na Kosovu, rekao je Vučić.

(Beta, 05.29.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »