Živković: DPS je najjača stranka, bićemo kičma nove vlade

Beta 12.06.2023

Nosilac liste koalicije oko Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore Danijel Živković izjavio je večeras u Podgorici da je ta partija najjači politički subjekt u zemlji i da bez saveza koji predvodi neće biti moguće formiranje stabilne, reformske vlade.

Posle objavljivanja prelimiranih rezultata današnjih vanrednih parlamentarnih izbora, prema kojima je koalicija "Zajedno" zauzela drugo mesto sa 21 mandatom, Živković, vršilac dužnosti predsednika DPS, rekao je da je taj savez potvrdio "političku relevantnost".

U predizbornoj koaliciji "Zajedno", sa DPS su bili Socijaldemokrate (SD), Demokratska unija Albanaca (DUA) i Liberalna partija (LP).

"Posle prebrojavanja svih glasova, DPS ima 18 mandata, a Pokret Evropa sad (PES) 17, što potvrđuje činjenicu i okolnost da je DPS jača i od čelika", kazao je Živković.

Živković je rekao da se radi o mandatima stranaka, DPS i PES, jer su na obe liste i predstavnici drugih stranaka.

Naveo je da je koalicija oko DPS osvojila 24 odsto glasova i da je "najjača u 10 opština".

"Jači smo od Pokreta Evropa sad u 14 opština, a od koalicije 'Za budućnost Crne Gore', koju čine konstituenti bivšeg Demokratskog fronta, u 20 opština. To potvrđuje snagu naše liste", naveo je.

Živković je rekao da će "nastaviti putem kojim su i započeli" i da su "dobrodošli oni koji dele isti put".

"Mi, koji smo započeli evropski put, uvešćemo državu u EU. Premijer može biti iz sastava ove koalicije", naveo je Živković i dodao da će DPS biti "kičma" buduće izvršne vlasti.

On je rekao da je za dobar rezultat koalicije odgovoran timski i predan rad ljudi koji su bili na listi, i dodao da koalicija "Zajedno" nije doživela sudbinu Socijalističke partije Srbije (SPS) posle pada sa vlasti 2000. godine u Srbiji, "kako su neki priželjkivali".

(Beta, 06.12.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Balkan, najnovije vesti »