Više hiljada građana sa juga Srbije na protestu u Nišu

Beta 17.06.2023

Više hiljada građana Niša, Leskovca, Prokuplja, Vranja i ostalih mesta sa juga Srbije učestvovalo je u protestu "Srbija protiv nasilja" koji je danas organizovan u Nišu. Protest je počeo u 18 časova ispred Skupštine grada Niša, gde su se okupljenima obratili građanski aktivista Danijela Vujošević, maturant Luka Đorđević, studentkinja Una Petković, asistent Prirodno-matematičkog fakulteta Vukašin Stanojević i profesorka Gordana Arsić iz Unije sindikata prosvetnih radnika. Vujošević je kazala da su se građani okupili jer žele da iz našeg društva nestane moralno, fizičko, psihičko i političko nasilje, kriminal i korupcija, a da institucije sistema rade svoj posao. Ona je kazala da učesnici protesta traže hitnu smenu ministra policije Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina, i ponovila ostale zahteve protesta - smenu članova REM-a i rukovodstva RTS-a, gašenje medija koji krše novinarski kodeks i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi. Maturant gimnazije "Bora Stanković" Luka Đorđević rekao je da se više ne može dozvoliti da oni koji su kupili i falsifikovali diplome rade kao stručni ljudi na odgovornim funkcijama, dok mladi koji pošteno završavaju fakultete "pakuju kofere" i odlaze iz zemlje. "Ogorčen sam na celokupni sistem, naročito na školski sistem. Rezultati PISA testiranja pokazuju da smo među najgore plasiranim učenicima u Evropi. Da li tako treba da bude, da li smo mi afrička ili evropska zemlja", zapitao je Đorđević.

Studentkinja Una Petković zapitala je da li građani žele da im deca i dalje ginu u školama, a da najpokvareniji, najneobrazovaniji kroje sudbinu. "Došli smo do nivoa gde nasilje nije samo pojam nego je realna i preteća opasnost za društvo", istakla je Petković. Asistent Prirodno-matematičkog fakulteta Vukašin Stanojević pozvao je sve prosvetne radnike, kako one u osnovnim i srednjim školama, tako i na fakultetima da podrže protest, kao i muzičare i javne ličnosti. "Profesori treba da stanu uz svoje studente koji su danas ovde i da daju doprinos u borbi za državu iz koje mladi neće gledati da pobegnu čim završe studije, za društvo u kome će ponovo imati dostojanstvo koje zaslužuju", rekao je Stanojević. Posle jednočasovnog okupljanja ispred Skupštine grada Niša, protestna kolona prošla je Ulicom kralja Stefana Prvovenčanog poredzgrade Osnovnog suda gde su članice feminističkih udruženja držale transparente kojima su podsetile da je od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno 19 žena. Skup je okončan nešto posle 20 časova ispred Gradske kuće gde su još jednom pročitani zahtevi i najavljeno novo okupljanje, čiji će datum i vreme biti naknadno saopšteni. Sve vreme protesta učesnici su skandirali: "Vučiću odlazi", "Jug ne ćuti", "Ostavka pa robija".

Protestnu kolonu predvodili su studenti koji su nosili transparente na kojima je pisalo: "Protest je ispit" i "Niš protiv nasilja".

(Beta, 06.17.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »