Učesnici protesta u Kragujevcu blokirali raskrsnicu kod Zastavinog solitera

Beta 01.07.2023

Učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" u Kragujevcu blokirali su raskrsnicu kod Zastavinog solitera, posle mirne šetnje gradskim ulicama.

Protestna kolona krenula je sa Đačkog trga od Prve gimnazije ka ulici Kneza Miloša, pa niz Glavnu, potom kroz 27. marta do raskrsnice kod Zastavinog solitera.

Građani su se oko 18 časova okupili na Đačkom trgu gde je još jednom zatraženo ispunjenje svih zahteva protesta "Srbija protiv nasilja", a protest i blokada završeni su oko 20 časova.

U protestu građanima su se pridružili lideri lokalne opozicije i Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni.

Građanima se na trgu prvo obratio Saša Jovanović, prijatelj i kolega stradalog pilota Omera Mehića, koji je podržao ljude koji žele bolju i slobodnu Srbiju, zemlju bez nasilja, Srbiju koja će imati budućnost.

On je ocenio da su danas građani Srbije zabrinuti za bezbednost svoje dece koju ne smeju da pošalju u školu, i za svoje porodice, i da su razočarani u sistem koji godinama govori da sve funkcioniše, da je sve u redu i da nema odgovornih.

"Stvarnost je potpuno drugačija, zato danas svi tražimo da mora nešto da se promeni, jer ovo gde smo krenuli ne ide u dobrom pravcu. Mora da postiji deo naroda koji će javno da kaže da ovo nije dobro", poručio je Jovanović.

On je ukazao na, kako je rekao, nepravdu nad vojnicima i vazduhoplovcima, ratnim veteranima, ratnim invalidima, vojnim beskućnicima i svakom čoveku koji je branio državu, navodeći da su ih "iskoristili, pa onda zaboravili".

Pitao je da li je neko popisao koliko ima u Srbiji ratnih veterana i ratnih invalida, od čega žive i kako oni žive sa svojim porodicama i da li im se država odužila ili ih je iskoristila i zaboravila.

"Dovoljno je reći da smo u poslednih nekoliko godina izgubili 10.000 vojnika, najboljih  vojnika koji su napustili vojsku. Odlaze razočarani u sve ono u šta su verovali.  Imamo trenutno ljude koji naše vojnike trenutno iskoriste i odbace",  rekao je Jovanović.

Podsetio na pogibiju starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića pre dve godine na Pešteru dok se pripremala vojna vežba.

"Da li neko od nas zna dokle je stigao postupak, da li neko zna šta radi tužioci, sud, da li je neko odgovarao. Oni nam govore da sistem funkcioniše, da nema odgovornih. Da li to moće stalno tako da prolazi", pitao je Jovanović.

Podsetio je da je pre osam godina u spasilačkoj misiji stradalo šest dobrih ljudi i jedno dete, a da je pre nekoliko godina sistem prodao "na kilo" prodao delove tog helikoptera, iako je bio simbol hrabrosti, a za sistem je bio samo "svedok jednog (ne)dela i morao je da nestane".

"Oni nam tri decenije govore da je patriotizam za ou otadžbinu poginuti, ja mislim da je patriotizam za živeti i boriti se", poručio je Jovanović i pozvao nezadovoljne članove SNS-a da se pridruže protestu jer i sami vide da to nije ono za šta su se borili i da ih je sramota.

Profesorka Visoke medicinske škole u Ćupriji Ljubica Krivokapić je rekla da nasilje u Srbiji ima i političku dimenziju te da Srpska napredna stranka ne može da izbegne odgovornost za nezdravu atmosferu koja je zavladala.

"Ova stranka je odgovorna za politički retoriku koja podstiče podele i mržnju medju ljudma. Njihove izjave, dela i politika su doprineli klimi u kojoj se nasilje oseća kao uobičajeno, pa čak i poželjno kao obrazac ponašanja", rekla je Krivokapić.

Ona je ukazala na loše stanje u prosveti, između ostalog i zbog zapošljavanja nekvalitetnih i stranačkih kadrova na rukovodećim mestima.

Ona je pozvala na ispunjenje svih zahteva protesta "Srbija protiv nasilja".

Građani su na protestu skandirali na pomen ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Beta, 07.01.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »