Dačić: Odnosi Srbije i Egipta tradicionalno dobri i prijateljski

Beta 03.07.2023

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da su odnosi Srbije i Egipta tradicionalno dobri i prijateljski, zasnovani na poštovanju i poverenju.

On je rekao i da se sveobuhvatna bilateralna saradnja kroz razmenu znanja i iskustava "ubrzala i intenzivirala".

"Partnerstvo koje gradimo nije samo poslovnog i političkog karaktera, ono je vrednosno iskreno, zasnovano na iskrenom prijateljstvu, suštinskom uzajamnom poštovanju i, najbitnije, poverenju", izjavio je on na otvaranju okruglog stola ;"Srbija i Egipat - kroz snažne istorijske veze do održive budućnosti i partnerstva".

Dve zemlje, dodao je, pregovaraju o Sporazumu u slobodnoj trgovini, kojim bi se dao "snažan podsticaj diversifikaciji i intenziviranju privrednje saradnje i otvoriti put ka čvršćem ekonomskom povezivanju".

Okrugli sto organizovao je beogradski Institut za međunarodnu politiku i privredu, ;povodom 115. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje.

"Ali moram da istaknem da naše veze datiraju još iz perioda Svetog Save, koji je već u 13. veku pohodio Aleksandriju i Sinaj. Poseban zamajac odnosima dali su predsednici (Josip Broz) Tito i (Gamal Abdel) Naser koji su kao osnivači Pokreta nesvrtanih zemalja stvarali novi svet na čijim temeljima negujemo i unapređujemo odnose", rekao je Dačić.

Zahvalio je Egiptu na "razumevanju i konstruktivnom postavljanju" prema pitanju Kosova.

"Kontakti poglavara i članova verskih zajednica, susreti poslovnih ljudi i hodočasnička i turistička putovanja, sportske pripreme i takmičenja, umetnički projekti, deo su mozaika saradnje između dva bratska naroda koje od maja ove godine ponovo spaja direktna avio linija između Beograda i Kaira na šta smo takođe veoma ponosni", rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Egipta Sameh Šukri istakao je da je "jako strateško partnerstvo" dve zemlje potvršeno prošlogodišnjom posetom egipatskog predsednika Abdela Fateha El Sisija Srbiji, prva takva poseta u poslednjih 35 godina.
Istakao je posvećenost unaprešenju saradnje u budućnosti.
Direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu Branislav Đorđević izjavio je da istorijske veze definišu održivu budućnost i partnerstvo Egipta i Srbije.
"Egipat je zemlja koja se poput Srbije nalazi na geopolitički veoma važnom mestu, koja povezuje dubinu Afrike sa severom kontinenta, koja će igrati izuzetno važnu ulogu u svetu u budućnosti", rekao je on.
Teme okruglog stola u kontekstu godišnjice bilateralnih odnosa Srbije i Egipta bile su diplomatija, politika, ekonomija, privreda, nauka i kultura.

(Beta, 07.03.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »