Vučić: U deklaraciji nema hapšenja Putina

Beta 23.08.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je na zahtev Srbije izmenjen tekst neformalne deklaracije u Atini i da on nije podržao "hapšenje Vladimira Putina".

"Usvojena verzija glasi: 'Saglasili smo se da ratni zločini i druga zlodela ne smeju proći nekažnjeno, poput napada na civile i napada na infrastrukturu, a svi koji su odgovorni moraju za to da odgovaraju" naveo je Vučić i nazvao lažovima one koji tvrde da je potpisao deklaraciju u kojoj se traži hapšenje Putina.

"Koga vi zavitlavate, lažovi jedni, gde piše Putin, gde piše Rusija, je l' ima ovde neko normalan ko ovo ne bi potpisao i prihvatio", rekao je Vučić.

Govoreći o atinskoj deklaraciji rekao je da je ona neformalna, ali da govori o tome u kojem pravcu idu razmišljanja. Naveo je da se o njoj danima razgovaralo i da je Srbija iznela svoje primedbe, bila je protiv člana o sankcijama Rusiji i uspela da izmeni deo o ratnim zločinima.

Vučić je u beogradskom naselju Ovča, nakon dodele ključeva stanova izbeglicama na molbu novinara da prokomentariše izjavu izvestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon da je vrlo verovatno da je Vučić dogovorio susret sa Zelenskim da se uglavnom vrši pritisak na Ukrajinu: oružje za nepriznavanje Kosova, rekao da je njoj "najvažnije kada će Ukrajina da prizna Kosovo" i da "Srbija ne iskopava litijum".

Rekavši da je Fon Kramon "čuvena prijateljica opozicionih prvaka kojoj je najvažnije kad će Ukrajina da prizna nezavisno Kosovo", koja jedina veruje da je Vučić i Srbija ta "svetska velesila koja danas može da vrši pritisak na Ukrajinu".

"To je ta koja je došla da nam objasni kako Srbiji ne treba litijum, ta koja mnogo voli Srbiju, tako nas je ubedila da ne kopamo svoje belo zlato kako bi nam narod bio siromašan", rekao je Vučić.

Dodao je da je sa predsednikom Ukrajine razgovarao o svemu i da je Zelenski pametniji od onih iz njegove zemlje koji su predlagali priznavanje Kosova.

"Imali smo pristojan razgovor, nisam Violu fon Kramon pominjao, a reći ću sledeći put kad ti dođu takvi, kad moraš iz kurtoazije da ih primiš, oni će da drže pridike o korupciji u tvojoj zemji. A onda će da ti traže sirovine, pa kad ti traže prava na sirovine, a tebe sprečavaju da ih koristiš, a onda ih izbaci napolje, ja to nisam uradio", rekao je Vučić.

(Beta, 08.23.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »