Pošta Srbije obeležila 100 godina PTT muzeja

Beta 24.08.2023

Pošta Srbije obeležila je danas stogodišnjicu PTT muzeja predstavljanjem izložbe "Iz prvog u drugi vek" i specijalne prigodne poštanske marke.

"PTT muzej je među najvećim i najstarijim tehničkim muzejima u regionu i celoj Evropi, sa izuzetno vrednim fondom. Osnovan je 1923, ali se muzejski fond organizovano prikuplja još od 1888. godine", kazao je vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević na svečanosti u PTT muzeju.

Dodao je i da se u susret jubileju radilo dosta na promociji PTT Muzaja u poslednje dve godine, da su obezbđeni novi eksponati, organizovan veliki broj izložbi.

Đorđević je kazao da posetioci pored ostalog u muzeju mogu da vide prvu vespu koju su vozili poštari u Beogradu, prvi telefona u Srbiji, telefon kralja Petra I Karađorđevića, telefon odakle je jevljeno da se desio atentat u Sarajevu, prvi faks u svetu koji i danas radi, poštanske kočije.

Rukovodilac PTT muzeja Marko Jelić kazao je da je, za vreme nadležnosti sadašnjeg poslovodstva Pošte Srbije, muzej dobio neophodan formalno-pravni, finansijski i javni okvir za svoj rad, intenzivirao svoje aktivnosti i poboljšao uslove na zaštiti celokupnog muzejskog fonda.

"Tokom prethodne dve i po godine konzervacijom i restauracijom je obuhvaćeno 40 vrednih eksponata iz 19. veka, 61 dokument i 31 primerak stručnih časopisa iz fonda biblioteke. Muzej je dobio i replike poštanskih i telegrafskih uniformi iz perioda od 1855. do 1905. godine", kazao je Jelić dodavši da je preko poklona i donacija nabavljeno dodatnih više od 300 eksponata.  

On je istakao da PTT muzej poseduje bogatu istorijsku i tehničku građu raspoređenu u više zbirki, filatelističku zbirku koja sadži strane i domaće marke, zbirku poštanskih žigova.

Posetiocima je na raspolaganju i biblioteka sa 15.000 stručnih publikacija.
 
Muzej je ove godine dobi i Sretenjski orden trećag stepena za naročite zasluge i prikupljanje, očuvanje eksponata iz oblasti poštanskog, telegrafskog i telefonskog saobraćaja koji su od istorijskog i kulturnog značaja za Srbiju.

Kako je rečeno na svečanosti, na prigodnoj poštanskoj marki emisije "100 godina PTT muzeja" prikazani su akvarel "Tatarin i surudžija", Orden Takovskog krsta V stepena, kojim je kralj Aleksandar I Obrenović odlikovao Pantu Mihajlovića 1900, Uverenje Ministarstva narodne privrede Кraljevine Srbije Panti Mihajloviću, iz 1883.

 

Motivi na kovertu su, takođe, eksponati iz fonda PTT muzeja – lični telefon kralja Petra I Кarađorđevića, redovna poštanska marka sa likom kralja Petra I Кarađorđevića iz 1911. godine, Belinograf, uređaj za prenos dokumenata i fotografija na liniji Beograd – Pariz, montiran 1938. u palati Glavne pošte u Beogradu.

U okviru izložbe "Iz prvog u drugi vek" izloženi su i Ustrojenije poštanskog zavedenija iz 1843. godine, Telegrafski zakon iz 1855. godine, poštanska marka kreirana na oslobođenoj teritoriji 1944. za vreme Drugog svetskog rata, nemački induktorski telefon iz carske ere, koji je ratni plen srpske vojske sa Solunskog fronta 1916. u Prvom svetskom ratu.

Tu je i automatski telefonski aparat korišćen od strane američke delegacije tokom posete predsednika SAD Ričarda Niksona 1970. godine, vespa 125 iz 1952. godine.

Izložena su i tatarska odela, umetnički rekonstruisana prema slici Кarla Gebela i zapisima Sime Trojanovića, kao i poštanske uniforme izrađene po nacrtima akademika Pavla Vasića. {Video1:}

Za posetioce PTT muzeja izložba je otvorena do 14. septembra, a ulaz je slobodan.

(Beta, 08.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »