Održan 12. protest 'Novi Sad protiv nasilja'

Beta 25.08.2023

Na početku 12. po redu protesta "Novi Sad protiv nasilja" organizatori su podsetili da je na današnji dan otet i ubijen nekadašnji predsednik Predsedništva Srbije Ivan Stambolić, od režima Slobodana Miloševića, a građanima su se obratili pisac i odbornik u Skupštini Beograda Dejan Atanacković, kao i zaštitno lice Crtine kampanje "Jači od političkog pritiska" Ranka Kašiković.

Atanacković je čestitao novosadskim aktivistima na borbama koje vode kako bi zaštitili svoj grad, napominjući da ovo vreme obeležavaju ljudi koji gradove mrze, koji dižu lažne gradove "jer prave nikada nisu razumeli".

"To su oni isti koji su ubijali Sarajevo, koji su ubijali Vukovar, Dubrovnik, koji su se sada, kada su izgubili sve svoje sramne ratove, preobukli i ostrvili na naše gradove kao da zatvaraju krug", istakao je on.

Atanacković je ocenio i da je do toga došlo jer smo "dozvolili zlu da ostane nekažnjeno" i nismo mu "na vreme iščupali koren".

Takva vlast, dodao je, ukoliko ne ispuni zahteve protesta, može jedino da se ruši na ulici.

"Vidimo se na blokadama, ako treba i barikadama", poručio je Atanacković.

{image2}

Građani su zatim krenuli u kraću šetnju dvema centralnim gradskim ulicama, a na čelu kolone bio je transparent "Studenti protiv nasilja".

Na Trgu slobode, pred Katedralom, Ranka Kašiković je podsetila na pretnje koje je u Bačkoj Palanci dobila porodica poginulog delčaka, i istakla da su u Srbiji ucene način vladanja jer je "strah moćan motivator" koji tera ljude da se predaju autoritetu.

Pozvala je sve da u svojim gradovima izađu na ulice, jer bi se u suprotnom na nekim budućim izborima opet moglo desiti da zastrašenih i ucenjenih "bude više nego nas slobodnih građana".

Istakla je i da svaka promena počinje od nas samih jer "ne možemo promeniti društvo ako se sami ne promenimo".

Na kraju su ponovljeni svi zahtevi koji se ne menjaju još od prvog protesta u maju i zakazan je novi protest za petak, 1. septembar.

(Beta, 08.25.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »