BBC vesti na srpskom

Mundobasket: Srećan rođendan, selektore - Srbija pobedila i Portoriko za prvo mesto u grupi

Srbija vodila protiv Portorika 30 poena u prvom poluvremenu, ali je ekipa sa Kariba u drugom delu meča ublažila poraz u 2. kolu grupne faze Svetskog prvenstva u košarci u Aziji na dan kada je Svetislav Pešić napunio 74 godine.

BBC News 28.08.2023
Svetislav Pešić
GEORGIA PANAGOPOULOU/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Svetislav Pešić, selektor reprezentacije Srbije, rođen je 28. avgusta 1949. godine

Najmlađi košarkaš reprezentacije Srbije Nikola Jović pobrinuo se u prvim minutima utakmice protiv Portorika na Svetskom prvenstvu u Aziji da više od pet decenija stariji selektor Svetislav Pešić proslavi rođendan bez mnogo nerviranja na klupi.

Pešić, jedan od najtrofejnijih evropskih trenera, danas je napunio 74 godine, a reprezentacija Srbije mu je podarila pobedu nad Portorikom 94:77, za prvo mesto u Grupi B, posle trijumfa nad Kinom.

Mlađani Nikola Jović (20), član NBA ligaša Majamija, izrešetao je koš Portorika u uvodu utakmice za seriju od 8-0 za Srbiju, a do poluvremena je razlika bila +30 (57:27).

Međutim, Srbija je odigrala loše u drugom delu, sa mnogo promašenih šuteva i bez agresivnosti u odbrani, što je selekcija sa karipskog ostrva iskoristila da ublaži poraz.

U drugoj utakmici 2. kola Grupe B, Južni Sudan je pobedio Kinu 89:69.

Grupa B u drugom krugu ukršta sa grupom A, a izvesno je da će jedan od rivala biti Dominikanska Republika, dok se za drugo mesto bore Italija, Angola i Filipini.

Meč Srbije i Portorika je više ličio na šuterski trening sa obe strane, nego na takmičarski duel na Svetskom prvenstvu.

Stefan Jović, Srbija, košarka
REUTERS/Eloisa Lopez
Stefan Jović u prodoru pored Romera

Dok su u prvom poluvremenu igrači Srbije potpuno dominirali terenom i sipali trojke za ubedljivu prednost, drugo poluvreme je bilo mnogo lošije, pre svega usled opuštanja „orlova".

U prvom delu meča, priliku da igraju dobilo je 11 igrača, osim Filipa Petruševa koji je lakše povređen u prvoj utakmici protiv Kine.

Drugo poluvreme počelo je mini serijom Portorikanaca (13-5), pa je „Bog i batina", kako je proslavljeni hrvatski košarkaš Dino Rađa nazvao Pešića u intervjuu za BBC, zatražio tajm-aut, ne dozvoljavajući nikakvo opuštanje, pa makar mu bio rođendan.

Ipak, treća četvrtina je bila vrlo loša za srpski tim.

Portoriko je ubacio čak 30 poena i prepolovio prednost rivala (75:58 za Srbiju).

Na pet minuta pre kraja meča, Portoriko je prišao na -10, ali je Srbija serijom od 7-0 vratila prednost na 17 poena.

Trojkom Vanje Marinkovića na nešto manje od tri minuta pre kraja, Srbija dolazi do +20 (91:71), čime je otklonjena bilo kakva dilema oko pobednika.

Najefikasniji u ekipi Srbije bili su Bogdan Bogdanović i Nikola Jović sa po 17 poena.

Ko je Svetislav Pešić?

  • Rođen je u Novom Sadu 28. avgusta 1949. godine;
  • Bio je košarkaš Pirota, Partizana i Bosne, a sa timom iz Sarajeva postao je šampion Evrope 1979. godine;
  • U tom klubu započeo je trenersku karijeru (1982-1986), kasnije je predvodio mnoge klubove poput berlinske Albe, Barselone, rimske Lotomatike, Valensije, Bajerna iz Minhena i Crvene zvezde;
  • Osvajao je titule nacionalnog šampiona u Jugoslaviji, Nemačkoj i Španiji, a sa Barselonom je 2003. godine postao i klupski prvak Evrope;
  • Sa seniorskom reprezentacijom SR Jugoslavije osvojio je trofej prvaka Evrope (2001) i sveta (2002), bio je najbolji u Evropi i sa selekcijom Nemačke (1993), a trofeje svetskog i evropskog šampiona podigao je i sa juniorskom reprezentacijom Jugoslavije (1986 i 1987);
  • Postao je član FIBA Kuće slavnih 2020. godine, a 2003. godine bio je proglašen za najboljeg trenera u Evropi.

Navijači Srbije u Manili, uoči utakmice sa Portorikom, otpevali su pesmu Pešiću u čast.

Pogledajte snimak sa Tviter naloga Košarkaškog saveza Srbije:


Stanje u Grupi B

Srbija, košarka, Mundobasket
REUTERS/Eloisa Lopez
Nikola Milutinov, centar selekcije Srbije, zakucava loptu u koš

Srbija vodi u grupi sa skorom 2-0 (pobede nad Kinom i Portorikom), Portoriko ima pobedu i poraz (pobeda nad Južnim Sudanom i poraz od Srbije), kao i Južni Sudan (poraz od Portorika i pobeda nad Kinom). Kina je doživela oba poraza.

Završno, 3. kolo, igra se u sredu 30. avgusta, kada će protivnik Srbije biti Južni Sudan, dok će Portoriko igrati protiv Kine.

Dva najbolja tima iz grupe nastavljaju takmičenje u novoformiranoj grupi, gde će im se pridružiti dva najbolja tima iz grupe A u kojoj se nadmeću Italija, Dominikanska Republika, Filipini i Angola.

U Grupi A vodi Dominikanska Republika sa dve pobede (nad Venecuelom i Italijom), Italija i Angola imaju pobedu i poraz, a Filipini su bez pobede.

U poslednjem kolu grupne faze igraju: Dominikanska Republika - Angola i Italija - Filipini.

Iznenađenje dana priredili su košarkaši Zelenortskih Ostrva koji su savladali Venecuelu 81:75.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 08.28.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »