POKS: Lajčak traži kapitulaciju Srbije

Beta 30.08.2023

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) ocenio je da današnja poseta specijalnog izaslanika Evropske unije (EU) Miroslava Lajčaka predstavlja samo nastavak pritisaka na dalje ustupke Srbije i bezuslovnu kapitulaciju.

"Trenutni efekti po Srbiju u procesu koji vode Lajčak i Gabrijel Eskobar su da naš narod i država nisu dobili ništa, već se situacija od februara dramatično pogoršala. Daljom primenom francusko-nemačkog sporazuma biće samo još gore, jer on ne predviđa ništa dobro za Srbe", izjavio je predsednik POKS-a Vojislav Mihailović.

Dodao je da je od prihvatanja sporazuma kojim se "de fakto" priznaje nezavisnost Kosova - ugašen MTS u južnoj srpskoj pokrajini i desetine Srba su uhapšeni i još su u zatvoru.

"Na osnovu sporazuma takozvana 'Republika Kosovo' je primljena u Savet Evrope, ZSO (Zajednica srpskih opština) kakvu je predvideo Briselski sporazum je grubo odbačena, a čak ni ZSO čiji je cilj Eskobar jasno označio kao nepovratnu integraciju severa Kosova u kosovski ustavno-pravni sistem nije oformljena", dodao je Mihailović.

Istakao je da iako su srpski zvaničnici javno isticali da neće učestvovati u nastavku procesa dok ZSO ne bude napravljena i uhapšeni Srbi pušteni, ipak su nastavili da rade protiv svojih reči i srpskog interesa, navedeno je u saopštenju.

(Beta, 08.30.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »