BBC vesti na srpskom

US Open 2023: „Neko će da umre na terenu", ruski teniser Medvedev posle plasmana u polufinale

Teniseri i teniserke jedva stoje na terenu tokom mečeva poslednjeg grend slema u sezoni zbog vrućine i velike vlage.

BBC News 07.09.2023
Russia's Daniil Medvedev looks on during a break while facing Russia's Andrey Rublev
Getty Images
Zbog problema sa disanjem, Medvedev je dva puta zatražio medicinski tajm-aut

Ruski teniser Danil Medvedev plasirao se u polufinale US Opena pobedivši zemljaka i kuma Andreja Rubljova po velikoj vrućini i vlagi u Njujorku, a tokom meča je rekao da bi neko od igrača mogao da umre na terenu.

Dan ranije, majica srpskog tenisera Novaka Đokovića bukvalno se cedila na terenu od znoja dok je davao intervju posle pobede nad Amerikancem Tejlorom Fricom u četvrtfinalu poslednjeg grend slema u sezoni.

„Neko od igrača će umreti ovde, videćete", rekao je Medvedev u kameru tokom meča u Njujorku.

Treći nosilac je imao problema sa disanjem, zbog čega je dva puta zatražio medicinski tajm-aut, ali je ipak ubedljivo savladao Rubljova 3:0 u setovima (6-4, 6-3 i 6-4).

Medvedev će se u polufinalu sastati sa braniocem titule, Špancem Karlosom Alkarazom koji je pobedio nemačkog tenisera Aleksandra Zvereva 3:0 u setovima (6-3, 6-2 i 6-4).

Drugi nosilac, 36-godišnji Srbin Novak Đoković, koji se nadmeće za rekordnu 24. grend slem titulu, u drugom polufinalu, u petak od 20 sati po srednjeevropskom vremenu, sastaće se sa mladim Amerikancem Benom Šeltonom.

„Bilo je brutalno"

Dok toplotni talas steže Njujork, teniseri i teniserke ulaze u završnicu grend slem turnira, a gotovo svi jedva dolaze do daha zbog visokih temperatura i vlage.

Temperatura je oko 35 stepeni Celzijusa, a igrači često menjaju majice jer ih brzo natapa znoj, a pojedini, poput Đokovića, u pauzama između gemova stavljaju led na glavu u pokušaju da se bar malo rashlade.

U četvrtfinalnom duelu, Đoković i Fric su promenili bar tri majice, u pauzi između servisa bi dotrčali do mesta gde su im peškiri kako bi se obrisali, a ništa lakše nije bilo ni u ostalim duelima najbolje osmorice.

Đoković, trostruki osvajač US Opena, odavno je ušao u tenisku istoriju, a protiv Frica je ispisao novu stranicu - plasirao se u rekordno, 47. polufinale na grend slem turnirima.

Ovo će ujedno biti i njegovo 13. polufinale na US Openu, turniru koji je osvajao 2011, 2015. i 2018. godine.

Đoković je ove godine osvojio dva grend slema - Australijan open i Rolan Garos - a izgubio je u finalu Vimbldona od Alkaraza.

Medvedev i Rubljov su izgledali fizički i emocionalno iscrpljeni.

Medvedev, koji je osvojio US Open 2021. godine, na kraju završio meč posle dva sata i 48 minuta, da bi vremenske uslove u Njujorku nazvao „brutalnim" i uporedio ih sa onima koje je doživeo tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2021.

„Jedina dobra stvar u ovim uslovima je što su uslovi isti za sve igrače. Svima je podjednako teško", rekao je on.

Medvedev with an ice towel
Getty Images
Medvedev u jednoj od pauza između gemova

Medvedev i Rubljov su pravili duge pauze između setova kako bi otrčali do tuševa u svlačionicama.

„Na kraju prvog seta više nisam mogao da vidim loptu. Igrao sam sna trenutke - pokušaj da ideš na lopticu, pokušaj da trčiš, - i on je to ponekad radio", dodao je Medvedev.

„Jedva sam čekao da odem pod hladan tuš, ali stvar u tome je kada izađeš ili ne možeš da se pomeriš jer ti se telo blokira ili se osećaš bolje."

Medvedev pobedio najboljeg prijatelja

Dok je Medvedev igrao u četiri grend slem finala, 25-godišnji Rubljov, koji se probio među 10 najboljih na svetu u oktobru 2020, još nije uspeo da se domogne svog prvog velikog polufinala.

Osmi teniser sveta Rubljov, izgubio je svih devet grend slem četvrtfinala koje je igrao.

Medvedev i Rubljov su najbolji prijatelji još od detinjstva, a Rubljov je krstio ćerku Medvedeva.

Pre ovog duela, Medvedev ga je nazvao „članom porodice".

Alkarazova dominacija protiv Zvereva

Carlos Alcaraz sits on his chair with his arms folded
Getty Images
Alkaraz je u dosadašnjem toku US Opena izgubio samo jedan set

Mnogi su i pre US opena predviđali finale Đoković - Alkaraz i za sada ide ka toj prognozi.

Alkaraz je osvojio titulu prošle godine u Đokovićevom odsustvu, pošto Srbinu nije bio dozvoljen ulazak u Ameriku jer nije vakcinisan protiv kovida-19.

Njih dvojica su igrali i uzbudljivo finale prethodnog grend slema, Vimbldona, koji je prvi put osvojio mladi Španac.

Od novog finala grend slema deli ih još po jedan meč.

Alkaraz je bio mnogo kvalitetniji od Zvereva u četvrtfinalu.

Nakon što je spasio dve brejk lopte pri rezultatu 3-3 u prvom setu, Alkaraz je u sledećem gemu uzeo servis protivnika i još dva puta napravio brejk u drugom setu.

U naredna dva seta, forhendima je zadavao muke 26-godišnjem rivalu, koji je pred treći set zatražio medicinsku pomoć zbog povrede tetive, ali se vratio na teren.

„Osećam se zaista prijatno. Pokazujem najbolji nivo, osećam se snažno fizički i psihički", rekao je Alkaraz koji je pobedio upravo Medvedeva 3:0 u setovima (6-3, 6-3 i 6-3) u polufinalu Vimbldona u julu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.07.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »