Počelo okupljanje pred Beograd Prajd u parku Manjež

Beta 09.09.2023

U beogradskom parku Manjež danas oko 16 časova počelo je okupljanje pred zvaničnu šetnju u okviru Beograd Prajda. Pripadnici LGBTI+ zajednice polako pristižu u Manjež, ukrašen velikim brojem zastava i balonima u duginim bojama. Kako javlja reporter agencije Beta, saobraćaj je zaustavljen od centra grada - Trga Republike i Trga Nikole Pašića, kao i u svim ulicama koje vode ka Manježu, uz prisustvo velikog broja policajaca s opremoom za razbijanje demonstracija i Žandarmerije. {Related:190077} Ulaz na Prajd dozvoljen je samo na strogo definisanim punktovima do kojih se ne može doći centralnim gradskim ulicama. Ulazni punktovi otvoreni su u 16 časova i nalaze se kod hotela Moskva, na uglu Resavske i Mišarske, na uglu Resavske i Birčaninove, kao i na trgu Slavija. Planirano je da u 17 časova počne Prajd šetnja Nemanjinom ulicom do Vlade Srbije, potom Ulicom kneza Miloša, pa Ulicom kralja Milana pored zgrade Predsedništva. Šetnja će biti nastavljena pored Trga Nikole Pašića i Skupštine Srbije, odakle će se kolona Ulicom kneza Miloša vratiti u park Manjež.

{image2} Tamo u 19 časova počinje Prajd koncert na kojem će nastupiti Tam, Dzipsii, Filip Baloš, Lazar Ćirković, Filarri i Bejbi Motorola, kao i "dreg kraljice" i didžejevi. Punktovi za ulaz na Prajd koncert biće otvoreni od 18.30 i biće postavljeni na uglu Resavske i Masarikove, kao i na uglu Nemanjine i Kralja Milutina. Ovogodišnji slogan "Nismo ni blizu", kako su naveli organizatori, izabran je jer odslikava borbu LGBTI+ pokreta za ravnopravnost, dostojanstvo i ljubav.

{image3} Po njihovim rečima, "nismo ni blizu" jer je nasilje prema LGBTI+ građanima Srbije i dalje široko zastupljeno, jer istopolne zajednice i dalje nisu pravno prepoznate i regulisane, jer zdravstvo i zakon diskriminišu transrodne osobe. "Nismo ni blizu, jer nismo slobodni da partnera ili partnerku držimo za ruku na ulici. Nismo ni blizu, jer nam država i dalje oduzima ustavno zagarantovano pravo na slobodno okupljanje. Nismo ni blizu, jer ni jedan zahtev Beograd Prajda i dalje nije ispunjen", naveli su organizatori. Zahtevi Beograd Prajda su isti od 2017. godine - traži se usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba, brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ osobama.

{image4} Među zahtevima je i usvajanje lokalnih akcionih planova za razvoj LGBTI+ zajednice, izvinjenje svim građanima i građankama Srbije koji su bili progonjeni pre 1994. godine zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, kao i brza i lako raspoloživa preekspoziciona i postekspoziciona profilaksa (PrEP i PEP).

(Beta, 09.09.2023)

Povezane vesti »

Komentari

Društvo, najnovije vesti »