Stefanović (SSP): Incident na Kosovu dodatno komplikuje položaj Srbije

Beta 29.09.2023

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je danas da je međunarodni položaj Srbije loš zato što je stepen usklađenosti spoljnje politike Srbije sa EU "na istorijskom minimumu i najmanji od svih zemalja kandidata", a da je taj položaj dodatno zakomplikovao oružani incident na Kosovu u kome su ubijeni kosovski policajac i trojica Srba.Stefanović je za portal nedeljnika Vreme rekao da će poslednja dešavanja na severu Kosova dodatno zakomplikovati položaj Srbije, i "udaljiti nas od bilo kakvog rešenja koje je i nemoguće napraviti sa autokratskim liderima koji koriste silu kao argumet, a dijalog kao poligon za bildovanje rejtinga".

Povodom kritika na račun proglašenja Dana žalosti u Srbiji, Stefanović je rekao "da je svaki dan u kome neko pogine za njega dan žalosti i trebalo bi da služi da u toj tišini pokušamo da razmislimo o alternativi, jer je neizbežno da nas ista politika i isti ljudi odvedu uvek na isto mesto".

Stefanović je rekao da po njegovom mišljenju ključno pitanje glasi, šta je zapravo naša politika prema Kosovu i Metohiji?

"Nama je potrebna politika koja se zasniva na pomirenju i promena sistema kako bi vratili normalnost koju su naprednjaci ukrali. Dok to ne shvatimo ponavljaće se dani žalosti, a iz Srbije će zbog nestabilnosti građani odlaziti", zaključio je on.

O tome da li je napad na Kosovu bio teroristički akt, Stefanović je rekao da ne želi da se pridružuje horu koji traži da njegova zemlja bude označena kao teroristička, dok on lično kao i SSP osuđuju ubistvo policajca i svako nasilje.

"Vučićev režim je odbijanjem da započne borbu protiv nasilja, nesposobnošću da zaustavi rast cena, zaštitom kriminalaca koji su vlasnici najveće fabrike droge, korupcijom koja je nikada veća, pritiscima na medije, besmislenim kontra mitingom, vređanjem neistomišljenika, lažima o navodnoj obustavi rijalitija koji je promenio samo ime, podigao tenzije među građanima Srbije," kazao Stefanović.

Na pitanje da li zbog poslednjih događaja na severu Kosova, i optužbi iz Prištine i međunarodne zajednice da je za to odgovoran zvanični Beograd, Srbiji prete sankcije, Stefanović je rekao da je "Srbija već više od godinu u riziku od izolacije" zbog toga što nije uskladila spoljnu politiku sa EU.

"Ipak do pre dva dana niko zvanično na sastancima nije pominjao sankcije. Sada je to tema koja će, ako postane realnost, dovesti do ekonomskog kolapsa zbog povezanosti naše privrede sa EU, i političke katastrofe jer bi Srbija u takvim okolnostima izgubila bilo kakvu mogućnost da zaštiti Srbe na Kosovu", ocenio je Stefanović.

(Beta, 09.29.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »