UNS: Direktor RTK2 Željko Tvrdišić suspendovan bez jasnog obrazloženja

Beta 01.10.2023

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestovalo je zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Kosova (RTK) da suspenduje direktora RTK2 (kanala na srpskom jeziku) Željka Tvrdišića.

Tim povodom, u saopštenju danas dostavljenom medijima, UO RTK navodi da je posle detaljne analize emisije vesti emitovane na RTK2, 28. septembra 2023. godine, na predlog generalnog direktora, UO RTK jednoglasno doneo odluku da suspenduje na 30 dana direktora RTK2 Željka Tvrdišića.

U saopštenju se dodaje i da će UO RTK izvršiti detaljnu analizu izveštavanja kako bi "identifikovalo sva moguća kršenja profesionalnih standarda i preduzelo odgovarajuće mere da ih ispravi" i da će "preduzeti i druge disciplinske mere predviđene zakonima i propisima po kojima RTK posluje".

Direktor RTK2 Željko Tvrdišić rekao je za sajt UNS-a da nije dobio zvanično obrazloženje Odluke o suspenziji, te da ne može da komentariše taj potez uprave.

Tvrdišić je u subotu posle odluke UO RTK, na fejsbuku naveo da nikada, makar stradao, neće cenzurisati sagovornike.

UNS i DNKiM godinama podsećaju da je Ahtisarijevim planom, a kasnije i Ustavom Kosova, srpskoj zajednici zagarantovan "jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati čitavu teritoriju Kosova", a da postojeći kablovski kanal na srpskom jeziku RTK2 ne predstavlja niti pravno, niti funkcionalno ostvarenje tog ustavnog prava i obaveze kosovskih institucija prema srpskom narodu.

(Beta, 10.01.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »