Bregu: Pred nama je da proširenje učinimo verodostojnim

Beta 06.10.2023

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu rekla je danas u Tirani na sastanku u okviru Berlinskog procesa da se region Zapadnog Balkana ne nalazi tamo gde se želelo i gde je trebalo da bude.

Rekla je da i dalje postoje tenzije koje mogu ometati ulaganja i ekonomski rasti i pozvala Zapadni Balkan da "uradi svoj deo posla".

Bregu je na ministarskom sastanku EU i Zapadnog Balkana koji je u okviru Berlinskog procesa organizovala vlada Albanije danas u Tirani, prenosi u saopštenju RCC, naglasila da proširenje treba da bude "verodostojno" i za region i za EU, za to su "ključevi u našim rukama".

Na sastanku na kojem su biili ministri spoljnih poslova iz regiona i Evropske unije, Bregu je kao primer preuzetih obaveza i održanih obećanja istakla smanjene cene rominga između EU i Zapadnog Balkana od 1. oktobra.

Ona je ukazala da su uloženi veliki napori da se proširi grupa profesija obuhvaćenih prvim važnim sporazumom o mobilnosti koji se tiče priznavanja profesionalnih kvalifikacija u regionu. O tome je prošle godine u Berlinu potpisana prva grupa sporazuma, a sada treba priznati još četiri profesije. Barem Savet za regionalnu saradnju spreman je da to odobri 16. oktobra na samitu Berlinskog procesa u Tirani, rekla je Bregu.

(Beta, 10.06.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »