Dodik: Samostalnost RS realna alternativa u budućnosti

Beta 21.10.2023

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Kozarskoj Dubici da je samostalnost RS realna alternativa u budućnosti."Republika Srpska je slobodna i široka za sve, osim za njene neprijatelje", rekao je Dodik novinarima, dodavši da će ovaj bh. entitet u budućnosti donositi teške političke odluke, "jer je sigurno da neće dozvoliti da bude skrajnut".

On ocenio da se svet globalno nalazi u rasulu, navodeći da se RS "stalnim pritiscima i napadima tera u samostalnost".

Ponovo je optužio SAD da "pokazuju neprijateljstvo prema Republici Srpskoj", dodavši da "svi žele da svedu na njega kao problem, ali i na njegovu porodicu, kojoj uvode sankcije mada nemaju ijedan dokaz o bilo kakvim kriminalnim radnjama".

SAD su juče uvele sankcije Gorici i Igoru Dodiku, zbog, kako su naveli, umešanosti u korupciju, kao i retorike i delovanja koji su suprotni Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH. 

Dodik je danas pozvao je da se obelodani koji su to opozicioni političari iz RS koje je navodno podmićivao njegov sin Igor.

Prema njegovim rečima, uvodjenje sankcija nemu i članovima njegove porodice, kao i sudski proces koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH imaju za cilj "da se iz Republike Srpske uklone ljudi od autoriteta da bi Amerikanci mogli da ispune obećanje dato Aliji Izetbegoviću da će RS biti ukinuta, a stvorena unitarna BiH."

(Beta, 10.21.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Balkan, najnovije vesti »