BBC vesti na srpskom

Ser Bobi Čarlton: Odlazak fudbalske legende Engleske i Mančester Junajteda

Ser Bobi Čarlton, jedan od ključnih igrača Engleska prilikom osvajanja trofeja na Svetskom prvenstvu 1966 i legenda Mančester Junajteda, preminuo je u 86. godini.

BBC News 22.10.2023
Bobby Charlton holds the World Cup trophy at Wembley after helping England win the final in 1966
Getty Images
Tokom Svetskog prvenstva 1966, Ser Bobi Čarlton dao je tri od ukupno 49 golova koliko je postigao za reprezentaciju Engleske

Ser Bobi Čarlton, legenda Mančester Junajteda i jedan od ključnih igrača engleske reprezentacije prilikom osvajanja trofeja na Svetskom prvenstvu 1966, preminuo je u 86. godini.

Čarlton je pobedio u 106 utakmica za Englesku i postigao 49 međunarodnih golova - što je bio rekord ove zemlje u to vreme.

Tokom 17 godina, kao prvotimac Mančester Junajteda osvojio je tri ligaške titule, Evropski kup i FA kup.

Iz porodice Čarlton su saopštili da je „preminuo mirno u ranim jutarnjim satima u subotu", okružen porodicom.

Čarltonu je dijagnostifikovana demencija, saopšteno je u novembru.

„Porodica želi da se zahvali svima koji su pomogli u njegovoj nezi i velikom broju ljudi koji su ga voleli i podržavali", navodi se u saopštenju.

Klub Mančester Junajted odao je počast Čarltonu, opisujući ga kao „jednog od najvećih i najvoljenijih igrača u istoriji kluba".

Iz kluba sa Old Trafoda su dodali: „ser Bobi je bio heroj milionima, ne samo u Mančesteru ili Ujedinjenom kraljevstvu, već svuda gde se fudbal igra širom sveta

Njegov sportski duh i integritet bili su za divljenje, kao što su i njegovi izvanredni fudbalski kvaliteti. Ser Bobi će zauvek biti upamćen kao velikan ove igre."

Aktuelni tim Junajteda, predvođen trenerom Erikom ten Hagom, nosio je crne trake tokom utakmice u subotu protiv Šefild Junajteda, a i domaći i gostujući navijači aplaudirali su u znak počasti Čarltonu pre početka utakmice.

Legenda Old Traforda

Rođen u Ašingtonu, u Nortamberlendu, 11. oktobra 1937 godine, Čarlton je počeo da igra za Mančester Junajted kao srednjoškolac 1953, a već sledeće je prešao u profesionalce i debitovao kao prvotimac protiv Čarlton Atletika sa osamnaest godina.

U februaru 1958, bio je među preživelima pada aviona u Minhenu u kojem je poginulo 23 ljudi, među kojima i osmorica njegovih saigrača iz Junajteda.

Ova nesreća ostavila je dubok trag na život Čarltona.

„Ne prođe dan da se ne setim toga što se dogodilo i na ljude kojih više nema", rekao je tokom posete Minhenu godinama kasnije.

„Mančester Junajted je u to vreme trebao da bude jedan od najboljih timova Evrope. Nesreća je sve promenila. Činjenica da ti igrači više nisu ovde i da ih nikada nećemo moći gledati je tužna. Oni nikada neće ostariti", dodao je.

U narednim godina bio je okosnica nastojanja ponovne izgradnje tima Junajteda.

Godine 1966, osvojio je Zlatnu loptu, nakon što je odigrao svaki minut za Englesku na trijumfalnom Svetskom prvenstvu.

Oborio je tadašnje rekorde Junajteda u golovima i odigranim mečevima - postigao je 249 pogotka u 758 utakmica, što je cementiralo njegov status jednog od najboljih britanskih igrača svih vremena - pre nego što je napustio klub u maju 1973. godine

Kasnije ga je prestigao Rajan Gigs sa 963 nastupa i Vejn Runi sa 253 gola.

Kada je otišao sa Old Traforda, Čarlton je dve godine bio trener u Preston Nort Endu pre nego što je dao ostavku 1975.

U junu 1984. stupio je na mesto direktora Junajteda, a deset godina kasnije proglašen je za viteza.

Mančester Junajted je južnu tribinu nazvao po njemu 2016. godine.

Počast „najboljem igraču Engleske"

Bobi Čarklon
Reuters

Fudbalski svet oprašta se od Bobija Čarltona.

Selektor engleske reprezentacije Geret Sautgejt rekao je da Čarlton „jedan od najiskonskijih igrača, čija uloga u našem jedinom osvajanju Svetkog prvenstva ostaje svima na uvid".

Bivši kapiten Engleske i zvezda Mančester Junajteda Dejvid Bekam dobio je srednje ime Robert po Čarltonu, kome se Bekamov otac divio.

„Danas nije tužan dan samo za Englesku i Junajted, već za fudbal i sve što je ser Bobi predstavljao", rekao je Bekam.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.22.2023)

BBC News

Pročitajte još

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »