Obeležena godišnjica oslobođenja Ćuprije u Prvom svetskom ratu

Beta 25.10.2023

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918.godine u centru grada obeležen je dan oslobođenja Ćuprije u Prvom svetskom ratu.Vence su položile delegacije opštine Ćuprija, Vojske Srbije i članovi boračkih organizacija. Opelo je služilo sveštenstvo crkve Svetog Đorđa.

Direktor Ustanove kulture i istoričar Stefan Stamenković podsetio je građane da je tog 25. oktobra, pre 105 godina, posle trogodišnjeg progonstva, "srpski opanak ponovo zakoračio u Pomoravlje".

"U jeku borbi u Paraćinu tokom 24. i 25. oktobra, uvidevši svoju nemoć, neprijatelj je počeo da se povlači ka severu, napuštajući Ćupriju i dolinu reke Morave. Panični beg glavnine okupatorske vojske praćen je uništavanjem glavnih obeležja grada na Moravi", rekao je Stamenković.

Dodao je da su okupatori minirali železnički most između Ćuprije i Jovca i zapalili drveni most u samoj varoši.

U ranim jutarnjim časovima 25. oktobra 1918. godine, na južnom kraju varoši pojavila se prethodnica Moravske divizije Prve srpske armije, kojom je komandovao pomoćni potpukovnik Pešić.

Stamenković je naveo da je Peđić na raspolaganju imao jedan bataljon i jednu poljsku bateriju sa svega četiri topa.

"Jedini otpor neprijateljska vojska je pružila na južnom obodu varoši. Posle savladavanja neprijatelja, prethodnica potpukovnika Pešića ušla je u Ćupriju u podne i za manje od sat vremena izašla na severnu stranu, do Morave, čime je Ćuprija konačno, posle skoro tri godine, dočekala slobodu", kazao je Stamenković.

(Beta, 10.25.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »