Meloni i Plenković razgovarali o nadzoru granice

Beta 17.11.2023

Premijerka Italije Đorđa (Giorgia) Meloni je danas u Zagrebu izjavila da će kada se "okolnosti smire" njena vlada ukinuti nadzor granice uveden radi suzbijanja igelane migracije.

"Slažemo se da je ova migraciona kriza bez presedana. Najbolji mogući način da radimo na spoljnoj dimenziji Evropske unije je da sarađujemo", rekla je Meloni posle susreta s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Predsednik Vlade Hrvatske je na zajedničkoj konferenciji za novinare pozvao Meloni da ne traje dugo privremeni režim nadzora granice, koji je Italija uvela na granicama Slovenija i Hrvatske. Takođe je pozvao da u decembru, kada se očekuje više putovanja, taj granični režim bude fleksibilniji, prenela je Hrvatska radiotelevizija.

Premijeri Hrvatske i Italije su podržali i proširenje Evropske unije.

Meloni je ocenila neobjašnjivim to što je ona prva predsednica neke italijanske vlade koja je posetila Hrvatsku, budući da su te dve zemlje susedi.

Ona se u Zagrebu sastala i s predsednikom Sabora Hrvatske Gordanom Jandrokovićem. Sabor je saopštio da su se složili da dve države treba jače da sarađuju u upravljanju migracijama i ocenili da su obe izložene migracionim pritiscima s različitih ruta.

(Beta, 11.17.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »