РИК: До 14.00 гласало 32,38 бирача

Бета 17.12.2023

До 14.00 часова на територији Србије без Косова гласало је 32,38 посто уписаних бирача, речено је на конференцији за новинаре Републичке изборне комисије (РИК). У Војводини је изашло 32,62 одсто, регион Шумадија и западна Србија 32,13, јужна и источна Србија 33,49 и у Београду 31,86 одсто. На претходним изборима 3. априла 2022. године до 14.00 изашло је 31,56 одсто бирача. Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да не зна ко се окупљао испред Штарк Арене, али да окупљање и организовани одлазак на гласање није забањен. Одговарајући на питања о аутобусима који испред арене довозе гласаче из Републике Српске, он је поновио да то није забрањено, да окупљање није у надлежности РИК-а и да је битно да су ти бирачи уписани у бирачки списак у Србији. Димитријевић је навео да људи који имају двојно држављанство имају право да гласају, без обзира на то где живе. Такоже, он је рекао да у Крагујевцу није тачно да су виђени људи који воде паралалне евиденције бирача, већ да је реч о члановима одбора који су носили материјале за гласање ван бирачког места.     РИК потврдио да је у Оџацима нападнут посматрачки тим Црте; излазност до подне 21,33    Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић потврдио је данас да је посматрачки тим Црте у Оџацима нападнут и да им је уништен ауто и рекао да су нападачи идентификовани и да ће бити приведени. Димитријевић је на конференцији за новинаре рекао да је РИК проверавао у полицији Оџацима, где им је потврђено да се то десило, као и да су нападачи идентификовани, али није навео зашто нису одмах приведени, нити о коме је реч. Председник РИК-а осудио је тај инцидент и рекао да се гласање, углавном, одвија без сметњи. Он је навео и да је у Блацу било објављено да је једна особа наводно делила новац око бирачког места, да је га је полиција одвела у полицијску станицу да да изјаву. До поднева је у Србији на изборима гласало 21,33 одсто бирача. У Војводини је гласало 22,88 одсто, у региону Шумадија и западна Србија 19,59, јужна и источна Србија 22,21 и у Београду 20,77 одсто.

  РИК: До 10.00 гласало 9,94 одсто бирача До 10.00 часова данас на територији Србије без Косова гласало је 9,94 посто од укупног броја уписаних бирача, речено је на конференцији за новинаре Републичке изборне комисије. "У Војводини је изашло 11,61, регион Шумадија и западна Србија: 8,18, јужна и источна Србија: 9,53 а у Београду је излазност 9,88 одсто", рекао је директор Репубичког завода за статистику Миладин Ковачевић. Он је додао да је на претходним изборима 3. априла 2022, излазност до 10 сати била 9,59 одсто, док је коначна излазност била 58,6 одсто. Председник РИК- Владимир Димитријевић изјавио је да се гласање спроводи у најбољем реду готово на свим местима и додао да је недопустиво ширење панике и вршење притиска на друштвеним мрежама и тврдњи да постоје нерегуларности без навођења конкретних бирачких места. Димитријевић је рекао да тамо где буде неправилности решаваће их чланови бирачких одбора.  Он је демантовао све медијске наводе од јутрос, да је било вођења паралалних спискова или било којих других неправилности испред бирачких места и истакао да су чланови бирачких одбора именовани на предлог свих странака и листа и да су они дужни да одрже ред на бирачком месту. На републичким изборима се гласа на 8.273 бирачка места.     РИК: Бирачка места отворена на време, нису пријављене неправилности Републичка изборна комисија (РИК) саопштила је јутрос да су бирачка места отворена на време, у 7.00 часова, и да нису пријављене било какве неправилности.

Председник РИК Владимир Обрадовић рекао је, на првој данашњој коференицији за новинаре, да је било неких "ситних ствари", па је тако седиште једног бирачког места у Житорађи премештено јер није било струје, док су два у Сомбору променила просторију због "пуцања цеви". Према његовим речима, у случају прекида гласање на неком бирачком месту дужег од једног сата, за толико ће се и продужити гласање, које се иначе завршава у 20.00 часова. "Изборним листама желим пуно успеха, грађанима срећне изборе", поручио је Димтријевић и најавио следећу конференцију за новинаре у 11.05.

(Бета, 12.17.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »