Alimpić: Beogradskih izbora će biti jer Vučić uvek popusti strancima

Beta 17.01.2024

Član Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Alimpić izjavio je da veruje kako će beogradski izbori biti ponovljeni i održani za nekoliko meseci jer smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "strancima uvek popušta", dok je nepopustljiv prema zahtevima građana.

"Prema tome, izbori će biti poništeni kada evropske institucije to budu ozbiljno zatražile", ocenio je Alimpić za N1.

Na konstataciju da nije objavljen ovogodišnji prvi broj gradskog Službenog glasnika u kojem je trebalo da izađu konačni rezultati, a odštampan je Službeni glasnik broj dva s drugim odlukama, Alimpić je rekao da se to događa, ali da u ovom slučaju nema ikakvog objektivnog razloga za to.

"Veliko je pitanje da li ćemo moći da podnesemo žalbu (na izbore 17. decembra), jer ako je podnesemo pre nego što je objavljen, Ustavni sud će odbaciti žalbu, i reći će: 'Dostavite nam taj list', a on ne postoji. A kada bude objavljen reći će: 'Pa isteklo je 15 dana (za žalbu)' ", naveo je Alimpić.

Rekao je da sve to spada u "pravne začkoljice i trikove" koje vlast primenjuje jer ne želi da se bavi dokazima koji se nalaze u prigovorima i žalbama na izbore.

"Institucije koje treba da kažnjavaju lopove koji kradu na izborima – sudovi, tužilaštva, oni su pod kontrolom SNS-a i izbegavaju da se time bave", rekao je Alimpić uz ocenu da je evidentno da su izbori pokradeni i da su ovog puta i posmatrači šokirani razmerama izborne krađe.

Taj član GIK-a smatra da će o ponavljanju izbora odlučivati sam Vučić koji je "prema strancima vrlo snishodljiv i njima uvek popušta".

Pitanje je samo, rekao je Alimpić, "kako ćemo napraviti neki sporazum da sledeći izbori koji će biti za nekoliko meseci, ne budu na isti način kradeni, da budu pod iole poštenijim i pravednijim uslovima".

(Beta, 01.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »